Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE a prezentat planul de recuperare economică pentru R. Moldova.Cei mai mulți bani, pentru infrastructură

poza_presedintia.jpg

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, întrevedere cu Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Oficiali europeni au venit la Chișinău să prezinte planul de recuperare economică pentru R.Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru următorii trei ani. Noul plan, anunțat acum două zile, presupune ajutor pentru cinci domenii, iar principalele condiții pentru obținerea banilor de către R.Moldova sunt continuarea reformelor și învestirea unui Guvern și Parlament funcțional. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat vineri cu Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere.

Din cele 600 de milioane de euro, pentru infrastructură vor fi folosiți cei mai mulți bani și anume 230 mln de euro. În acest pilon sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Alte 220 de milioane sunt destinate pentru gestionarea corectă a banilor publici. Un alt pilon -  cel care prevede susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre. Aici sunt prevăzute în jur de 100 milioane de euro.

Când vine vorba despre sprijinul pentru educație, sunt planificate 25 mln de euro. Pentru reformarea justiției, combaterea corupției, consolidarea capacității instituțiilor statului, alte 25 de milioane de euro.

Principala condiție pentru realizarea acestui plan este să aveți Guvern și un Parlament orientat spre reforme. Suntem alături de Republica Moldova, iar acest plan va putea fi realizat în totalitate dacă va exista un Guvern și un Parlament care va continua reformele. Spre exemplu, pentru asistenţa macro-economică, care este oferită acum şi a doua tranşă, care va veni în septembrie, condiţia este adoptarea unor prevederi legale privind Serviciul Vamal și Agenţia Națională de Integritate. Ajutorul financiar va fi oferit doar dacă va exista un Parlament capabil să adopte aceste modificări", a punctat Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere.

De partea sa, președintele R.Moldova, Maia Sandu, susține că realizarea planului ”ne va permite să depășim mai ușor perioada de criză în care ne aflăm, dar accesarea fondurilor prevăzute depinde de angajamentul și capacitatea autorităților Republicii Moldova de a reforma profund justiția, a combate corupția și a realiza schimbări necesare în sistemul de guvernare”. ”Am vorbit despre gestionarea pandemiei și, în acest context, am mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul rapid oferit Republicii Moldova pentru a face față crizei sanitare, iar ulterior - pentru lansarea campaniei de vaccinare. Datorită acestui sprijin, putem salva vieți omenești”, a spus Maia Sandu.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, salută ajutorul oferit de Comisia Europeană, doar că se întreabă, de ce acum în campania electorală, este anunțat acest sprijin european. Salut orice suport acordat Republicii Moldova și mă refer aici la Planul de relansare economică pentru Moldova, anunțaț de Comisia Europeană, însă oamenii trebuie să cunoască în ce condiții va fi oferit acest suport și mă întreb de ce acum, în campanie electorală? Sper mult că acești bani vor fi investiți în proiecte de infrastructură, acolo unde sunt cu adevărat necesari, dar nu vor fi utilizați pentru societatea civilă, ONG-uri, care pur și simplu vor spăla acești bani”, afirmă Dodon.

Să spunem că, R.Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică din partea Bruxelles-ului.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Planul de recuperare economică pentru R. Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro