Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO avertizează Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice

stoltenberg.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice, după deturnarea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri, transmite agenția dpa preluată de Agerpres.

"Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi să apărăm orice aliat", a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.

 "Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus", a mai adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine "tot mai dependent" de Rusia.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene - Atena şi Vilnius - să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ şi că va continua să fie revizuită.

Totodată, NATO a adoptat o abordare cu două componente faţă de Rusia, care constă din descurajare şi dialog, a explicat Stoltenberg, adăugând: ne ţinem de această abordare. NATO trebuie să menţină dialogul "cu vecina noastră Rusia" despre controlul armamentelor şi provocările politice, îndeosebi în perioade dificile, a spus secretarul general al NATO. "Dacă nu vorbim unii cu alţii, nu ne putem nici soluţiona disputele şi nici îmbunătăţi înţelegerea reciprocă", a apreciat Stoltenberg.