Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creştin-democraţii - învingători la alegerile regionale din Saxonia-Anhaltină

magdeburg.jpg

Domul din Magdeburg, capitala land-ului Saxonia-Anhaltină
Image source: 
William Totok

La alegerile pentru landtag-ul din Saxonia-Anhaltină, Uniunea Creştin-Democrată se plasează pe primul loc. Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) s-a situat pe locul doi - cu o diferenţă de circa 15 procente faţă de creştin-democraţi pentru care au votat peste 36 la sută dintre alegătorii din acest land răsăritean. Alegerile din Saxonia-Anhaltină sunt considerate drept ultimul test electoral înaintea alegerilor generale din 26 septembrie.

Primul ministru creştin-democrat din Saxonia-Anhaltină, Reiner Haseloff, va conduce şi în următorii cinci ani guvernul din Magdeburg, capitala acestui land federal estic. Haseloff care se află în faţa celui de-a treilea mandat a condus în ultimii cinci ani o coaliţie tripartită, formată din creştin-democraţi, social-democraţi şi ecologişti. Din rezultatele preliminare, date publicităţii duminică seara (la ora 20), pentru Uniunea Creştin-Democrată au votat 36,6 la sută dintre cei chemaţi la urne.

Într-o primă declaraţie făcută în faţa presei, viitorul prim-ministru al land-ului a spus că este foarte mulţumit de rezultat.

„Promit oamenilor că o să satisfac încrederea pe care mi-au acordat-o votanţii. Oamenii, în mare parte, au votat contra Alternativei pentru Germania”, a mai precizat Haseloff, anunţînd că o coaliţie cu acest partid naţionalist-autoritar este exclusă.

AfD a obținut 22% din voturi

O părere opusă au liderii Alternativei pentru Germania (AfD), care se află pe locul doi şi care a obţinut 22 procente din voturi. Astfel, AfD şi-a păstrat statutul de pînă acum, şi rămîne cea mai puternică forţă de opoziţie din parlamentul regional.

Tino Chrupalla, unul dintre liderii partidului naţionalist-autoritar AfD, chiar a cerut formarea unei coaliţii de guvernare, compusă din reprezentanţi ai Uniunii Creştin-Democrate şi Alternativei pentru Germania.

În ceea ce priveşte viitoarea coaliţie, Haseloff are acum trei posibilităţi. Teoretic ar putea continua actuala formulă, cooptîndu-i pe ecologişti şi social-democraţi. Ambele partide au obţinut rezultate slabe, social-democraţii 8,4 procente, ecologiştii circa 6 procente.

În noul landtag va intra însă şi Partidul Liberal pentru care au votat 6,5 la sută dintre alegători. În consecinţă, Haseloff ar putea apela şi la liberali, deşi aceştia s-au arătat reticenţi faţă de ecologişti şi ar prefera să guverneze alături de social-democraţi într-un executiv condus de creştin-democraţi. Cum va arăta în final guvernul se va vedea după negocierile care vor începe în următoarele zile.

În landtag-ul din Magdeburg va fi prezent şi Partidul Stîngii pentru care au votat aproximativ 11 la sută dintre alegători. O participare la guvernare este exclusă din start, deoarece Uniunea Creştin-Democrată refuză orice colaborare cu acest partid pe care-l consideră prea ancorat în trecutul defunctei Republici Democrate Germane.

Alegerile din Saxonia-Anhaltină au evidenţiat criza în care se află Partidul Social-Democrat, atît la nivel federal, cît şi la nivel regional. Pe de altă parte, scrutinul a scos în relief forţa partidului naţionalist-autoritar, AfD, care în cîteva sondaje a fost cotat ca formaţiune cîştigătoare. Oricum, AfD rămîne în continuare cea de-a doua forţă politică în mai toate land-urile răsăritene.

Alegerile din Saxonia-Anhaltină sînt, totuşi, o confirmare pentru popularitatea Uniunii Creştin-Democrate la nivel federal. Indirect, acest scrutin poate fi interpretat şi ca un vot pentru liderul creştin-democrat şi candidat pentru funcţia de cancelar, Armin Laschet. Adică pentru cel care în septembrie doreşte să devină succesorul Angelei Merkel.

 
Corespondență din Berlin de la William Totok