Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: Ministrul culturii propune închiderea tuturor teatrelor ”cu pierderi”

velislav_bun.jpg

Velislav Minekov, ministrul bulgar al culturii
Image source: 
Facebook / Velislav Minekov

Revista presei Europa Plus:

- Traficul de migranți prin Balcanii de Vest este în creștere continuă de la începutul anului 2020, iar traficanții croați joacă un rol important în amplificarea acestui fenomen;

- Sute de avocați din Serbia au ieșit în stradă și au protestat în fața sediului Baroului din Belgrad împotriva proiectului noii Legi privind procedura civilă, propus de Guvern;

- În capitala Macedoniei există un cartier... preistoric

Ministrul interimar al culturii din Bulgaria, Velislav Minekov, a propus recent închiderea tuturor teatrelor din țară care acumulează pierderi și spune că teatrele trebuie considerate ”societăți comerciale”. Propunerea a stârnit o reacție vehementă din partea oamenilor de cultură din țară, transmite publicația dnevnik.bg.

«Pierderile pe care le-am constatat la nivelul Ministerului se ridică la peste 100 de milioane de leva (peste 50 de milioane de euro). Sunt pierderi acumulate în ultimii 30 de ani. Niciunul din predecesorii mei nu a făcut nimic concret, toate pierderile au fost acoperite de la bugetul de stat. Decizia mea este de a considera teatrele drept societăți comerciale, și în consecință orice teatru care acumulează pierderi va fi închis”, a declarat ministrul.

”Nu vom permite închiderea niciunui teatru”, a declarat în replică Hristo Moutaftchiev, președintele Uniunii Artiștilor din Bulgaria, care a adăugat că instituția pe care o reprezintă nu se va opune celor care vor cere demisia ministrului.

”Este inadmisibilă o asemenea decizie în condițiile în care ministrul ar fi trebuit să se întâlnească până acum cu conducerile instituțiilor de cultură pentru a le înțelege problemele. Nu se pot rezolva așa problemele care stau nerezolvate de zeci de ani. Nu se poate vorbi despre veniturile teatrelor în condițiile în care sălile sunt goale de doi ani de zile deja. Iar spectacolele cu restricționarea la 50% a locurilor nu rezolvă problema datoriilor”, a subliniat el.

 

Traficul de migranți prin Croația în creștere

Traficul de migranți prin Balcanii de Vest este în creștere continuă de la începutul anului 2020, iar traficanții croați joacă un rol important în amplificarea acestui fenomen, transmite publicația vecernji.hr.

Alături de sârbi, români, bulgari și turci, croații sunt printre cei mai numeroși traficanți de ființe umane din Balcani, reiese din ultimul raport al Europol.

”Eram șofer de Uber și într-o zi am luat un client, care m-a întrebat dacă nu vreau să transport migranți până la graniță. Treaba mea era să-i duc până la granița cu Slovenia. Încasam între 200 și 300 de euro pe cursă. Erau mai mult pakistanezi și afgani care veneau din Bosnia-Herțegovina, pe jos...”, povestește croatul Vjekoslav Ž, după ce a fost arestat.

Pe de altă parte, Ministerul de interne din Croația este din ce în ce mai des acuzat de ONG-urile europene dar și de mass media internațională de tratament inuman aplicat imigranților care sunt prinși. Ministerul neagă în mod constant acuzațiile dar, în același timp, refuză să răspundă la întrebări în legătură cu anchetele interne care ar trebui declanșate în acest sens, precizează sursa citată.

”Nu vom ști niciodată dacă e vorba de niște povești lansate de ONG-uri malefice, care nu vor decât să ne denigreze țara, așa cum lasă să se înțeleagă de fiecare dată Ministerul de interne, sau de niște lucruri adevărate. Oricum, apar din ce în ce mai multe acuzații potrivit cărora ministerul ascunde anumite lucruri, pentru a nu afecta procesul de integrare al Croației în Spațiul Schengen”, mai comentează publicația.

Potrivit statisticilor Poliției traficul de ființe umane a fost tipul de crimă organizată cel mai răspândit în Croația în 2020.

 

Serbia: Avocații protestează în stradă

Sute de avocați au ieșit în stradă și au protestat în fața sediului Baroului din Belgrad împotriva proiectului noii Legi privind procedura civilă, propus de Guvern, și au cerut retragerea actului normativ din procedura legislativă, transmite publicația n1info.com.

”Guvernul vorbește despre negocieri, pentru a ajunge la un compromis privind această lege, dar procedura civilă nu poate face obiectul niciunui compromis. Nu vrem să fim tratați ca niște infractori, nu mai vrem experimente în sistemul nostru juridic”, a declarat avocata Jelena Pavlović adresându-se protestatarilor.

Avocații consideră că Ministerul Justiției, în timp ce încearcă să limiteze drepturile avocaților, tolerează abuzurile executorilor judecătorești care interpretează ”în mod arogant și neprofesional” legislația.

”Nu vrem niciun fel de compromis atunci când este vorba de dreptate și de drepturile oamenilor. Nimeni nu este obligat să suporte abuzurile acestor oameni și nimeni nu le va mai suporta. Aceasta este țara noastră, o țară cu o mare tradiție în domeniul juridic, am fost a patra țară din Europa care a avut un Cod Civil și vrem respect pentru asta. Avocații nu sunt puciști și este o rușine că suntem tratați așa”, a mai declarat Jelena Pavlović.

La rândul său avocatul Cedomir Kokanovic susține că noua lege propusă de guvern contravine drepturilor cetățenilor și trebuie retrasă imediat. ”Dacă această lege intră în vigoare, cetățenii lezați vor avea mult mai multe dificultăți de întâmpinat dacă vor să facă o plângere în justiție, iar băncile ar fi net avantajate în raportul cu clienții”, a precizat el.

 

Un ”cartier preistoric” la Skopje

Reconstituire a așezării neolitice de la Skopje. Foto: wikipedia.org

Situl arheologic Toumba Madjari poate fi considerat ”cartierul preistoric” al Capitalei Macedoniei,  Skopje. Cu o vechime de 8000 de ani, el a fost descoperit în anii 1960, dar este puțin cunoscut, chiar și de localnici, transmite publicația slobodenpecat.mk.

Potrivit arheologului Elena Kanzurova, Skopje este unul din puținele orașe ale lumii care se pot mândri cu o comoară arheologică de asemenea vechime, datând din epoca neolitică. Complexul este format din patru locuințe construite din lemn și argilă, în care s-au găsit mai multe obiecte de ceramică și obiecte de mobilier. Sunt caracteristice figurinele din ceramică reprezentând o zeitate importantă a vremii, pe care am denumit-o ”Mama cea Mare”, explică arheologul.

În 2008, cu ajutorul Ministerului Culturii a fost construit aici un adevărat muzeu în aer liber cu panouri informative în engleză și macedoneană și o sală specială de conferințe.

Până la începutul pandemiei situl se bucura de numeroși vizitatori, străini și macedoneni, inclusiv studenți interesați de preistorie, elevi și chiar copii de grădiniță, dar în ultimul an numărul acestora a scăzut mult, zile întregi muzeul fiind pustiu.

              

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Petar Ranguelov - Bulgaria

Lucija Mežnarić - Croația

Valentina Tulovic - Serbia

Isidora Zdravkovska – Macedonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei