Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Zamfir (PSD): Suntem singura țară care a făcut un PNRR al austerității

daniel_zamfir_psd_tara_pnrr_austeritate.jpg

Daniel Zamfir critică PNRR (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Daniel Zamfir critică PNRR (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

PNRR a fost făcut pe repede înainte și este un plan al austerității, declară la RFI senatorul PSD Daniel Zamfir. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost depus la Bruxelles și publicat oficial.

Daniel Zamfir spune că ”PNRR-ul, spre deosebire de ceea ce trebuia să fie, un plan care să fie rezultatul unei întregi dezbateri și nevoi din societate, a fost făcut pe repede înainte de către un grup foarte restrâns de politicieni, bineînțeles, cu niște firme de consultanță apropiate și a fost respins de două ori de Comisia Europeană”.

Senatorul PSD susține că PNRR este un plan al austerității: ”În acest plan discutăm despre austeritate. Practic, suntem singura țară care a făcut un plan în care să vorbească despre austeritate, despre înghețare de pensii și salarii (...). Aici nu este doar un plan al domnul Ghinea sau al domnului Cîțu, este un plan național, este un plan al României. Credem că trebuia să aibă loc o dezbatere amplă, cu toți actorii politici”.

La remarca jurnalistului că austeritate înseamnă tăieri de salarii și pensii, ceea ce nu e cazul în PNRR, Daniel Zamfir a replicat: ”Eu cred că este cazul și realitatea ne-o confirmă. Faptul că îngheți anumite venituri, în condițiile în care prețurile și inflația crește, asta înseamnă o diminuare a veniturilor. Orice Guvern care nu își propune să crească veniturile și bunăstarea oamenilor (...), dacă tu guvernezi pentru orice altceva decât pentru bunăstarea oamenilor, aia nu e o guvernare pentru țară”.

 

Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal) la RFI, despre PNRR: România trebuie să facă un mare salt

 

PNRR, logica și modul de utilizare

 

România ar urma să primească aproape 30 de miliarde de euro prin PNRR. E vorba de împrumuturi și granturi. Documentul a fost depus la Bruxelles și prezentat public de autorități.

Guvernul își propune între altele în următorii cinci ani să construiască 434 de kilometri de autostradă, să modernizeze peste 300 de kilometri de cale ferată, să realizeze aproape 2.500 de kilometri de rețele noi de canalizare, să renoveze 2.000 de clădiri publice și să reabiliteze energetic 1.500 de blocuri, să planteze 45 de mii de hectare de pădure și să digitalizeze ANAF și administrația publică.

 
Daniel Zamfir, despre nemulțumirile PSD față de PNRR