Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden extinde lista neagră a companiilor chineze

biden.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Continuând politica predecesorului său, președintele american Joe Biden a extins recent lista neagră a companiilor chineze care nu mai pot beneficia de investiții americane. Este cazul companiilor acuzate că au sprijinit activitățile militare ale autorităților de la Beijing, în special împotriva uigurilor și a dizidenților.

Autoritățile chineze au reacționat prompt săptămâna trecută, condamnând aspru această acțiune și acuzând Washingtonul de reprimarea companiilor sale. Beijing a solicitat Statelor Unite să respecte principiul legii pieței prin retragerea acestei „liste negre”. "China va lua măsurile necesare pentru a apăra hotărât drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze", a declarat reporterilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.

Președintele democrat a modificat decretul predecesorului său, emis în noiembrie anul trecut, pentru a include companiile implicate în fabricarea și dezvoltarea tehnologiilor de supraveghere, care ar putea fi utilizate nu numai în China împotriva minorității uigure musulmane și a disidenților, ci și în întreaga lume.

„Acest decret autorizează Statele Unite să interzică - într-o manieră țintită și restrânsă - investițiile americane în companii chineze care subminează securitatea sau valorile democratice ale Statelor Unite și ale aliaților noștri", rezumă oficialii de la Casa Albă într-o declarație.

59 de companii

Autoritățile de la Washington specifică că această listă vizează și companiile care utilizează „tehnologii de supraveghere chineze în afara Chinei, precum și dezvoltarea sau utilizarea acestora pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului”, cu referire în special la uiguri.

Lista neagră inițială a fost pusă în aplicare de Donald Trump pe 12 noiembrie și include 31 de companii, despre care se presupune că furnizează sau susțin sistemul militar și de securitate chinez.

Acum, lista cuprinde 59 de companii. Aceasta include grupuri majore de construcții, telecomunicații și tehnologie, precum producătorul de telefoane Huawei, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom și compania de supraveghere video Hikvision.

Administrația Biden explică că dorește să „consolideze și să întărească” decretul semnat de Donald Trump „pentru a interzice investițiile americane în complexul militar-industrial al Republicii Populare Chineze”.

De asemenea, este vorba și de „asigurarea faptului că investițiile americane nu susțin companiile chineze care subminează securitatea sau valorile Statelor Unite și ale aliaților noștri”, detaliază oficialii de la Casa Albă.

„Măsuri dăunătoare

Întrebate cu privire la acest subiect, înainte de publicarea decretului, autoritățile chineze au criticat interdicția „politică” hotărâtă de Statele Unite în timpul mandatului lui Donald Trump și care „nu ține cont absolut” de realitatea companiilor în cauză.

„Statele Unite ar trebui să respecte statul de drept” și „să nu mai ia măsuri dăunătoare pieței financiare globale”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. "China va lua măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze", a declarat el în timpul unui briefing de presă.

De la începutul mandatului său, Joe Biden a prezentat o poziție fermă față de China. Acesta este unul dintre puținele subiecte în care politica lui o urmeaza pe cea a lui Donald Trump, care a lansat o adevărată ofensivă împotriva Beijingului.

Spre deosebire de predecesorul său însă, Joe Biden vrea să folosească canalul diplomatic formând astfel un front unit împotriva Chinei cu partenerii internaționali ai Statelor Unite.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24