Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste, la Chișinău: ”Cerem mai multe secții de votare în diasporă”

diaspora_poza.jpg

Zeci de oameni au ieșit la proteste în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând mai multe secții de votare în diasporă, la anticipate
Sursa imaginii: 
Partidul Acțiune și Solidaritate

Proteste la Chișinău. Zeci de oameni au venit în fața Comisiei Electorale Centrale fiind nemulțumiți de recenta decizie CEC privind numărul mic al secțiilor de votare, ce urmează a fi deschise în străinătate, la anticipate. Deși Ministerul Afacerilor Externe a solicitat CEC ca la scrutinul din 11 iulie să fie mai multe secții în diasporă decât la prezidențiale, autoritatea electorală nu a ținut cont se pare și a decis să fie deschise doar 139 de birouri electorale și nu 190, cum și-au dorit Externele. În același timp, membrii CEC au decis ca la scrutinul din iulie să fie mai multe birouri electorale în stânga Nistrului. Luni, pe fondul protestelor, membrii CEC au decis să revină asupra deciziei lor și să o discute, marți, din nou.

Cu drapele ale R.Moldova, Uniunii Europene, dar și pancarte pe care se putea citi ”Diaspora nu va uita”, ”Nu vă bateți joc de diasporă”, zeci de oameni au venit în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Printre participanții la protest a fost și Maria Efros Moraru, reprezentantă a diasporei. De 20 de ani locuiește în Italia.”Mă aflu de 20 de ani în această țară, cu gândul și cu inima la țara mea. Am venit special pentru aceste alegeri să reprezint diaspora noastră și anume nordul Italiei, unde sunt cei mai mulți concetățeni de-ai noștri. În orașul Mestre suntem peste 15 mii de cetățeni cu dreptul de vot. Avem o singură secție de vot. Cerem să fie deschise secții de vot suplimentare. Cerem să fie revizuită decizia CEC. Votul decisiv vine din diasporă”, a menționat Maria Efros Moraru.

Tot luni, Partidul Acțiune și Solidaritate a contestat la Curtea de Apel decizia CEC și cere deschiderea a 198 de secții, pentru a asigura dreptul la vot tuturor moldovenilor aflați din diasporă. Vicepreședinte PAS, Mihai Popușoi:”Am venit la Comisia Electorală Centrală să apărăm dreptul de vot al diasporei. Împreună cu cetățenii am declanșat alegeri anticipate, dar Dodon a pus piedici, numai să nu fie curățat Parlamentul de hoți și mafioți. Dodon în disperare încearcă să blocheze activitatea CEC, dar nu îi va reuși. CEC trebuie să își revadă decizia și să deschidă 198 de secții de vot în diaspora”, susține vicepreședintele PAS.

Și Partidul Unității Naționale a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a constituit doar 139 secții de votare în străinătate. ”Cerem dreptate pentru diaspora”, spun cei de la PUN.

Pe de altă parte, premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi s-a arătat nedumerit de decizia CEC. ”Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare. Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială. Încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, susține premierul în exercițiu.

Să mai spunem că, propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de Partidul Socialiștilor.

Nici Igor Dodon, nici PSRM nu a venit deocamdată cu o reacția după protestele de luni de la CEC. 

 
Corespodentul RFI, Valeria Vițu despre protestele de la Chișinău