Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nimic nu poate merge bine atunci când extremismele se întâlnesc

trainon_covasna.jpg

Soclul statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, 6 iunie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Instituția Prefectului - Județul Covasna

Două evenimente au întunecat atmosfera din ultimul weekend: vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din capitala județului Covasna, Sfântu Gheorghe și profanarea Cimitirului Evreiesc din Ploiești.

Poliția locală a anunțat că patru adolescenţi din Sfântu Gheorghe sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Doi sunt bănuiţi că ar fi scris pe soclul statuii „TRIANON 1920” şi ar fi desenat un steag roşu-alb-verde, iar ceilalţi doi că ar fi stat de pază.

Profanarea monumentului a avut loc sâmbătă, după ce, vineri, aproape 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe ale ţării, au sărbătorit împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

Tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociaţia „Calea Neamului”, peste 200 de persoane de etnie maghiară au marcat și ele împlinirea celor 101 ani, dar ca pe o zi de doliu.

Ambele manifestări de la Sfântu Gheorghe au decurs fără incidente, dar iată că urmări au fost - și acestea trebuie să ne dea de gândit.

Mai întâi de toate ar trebui să ne întrebăm dacă profanarea grupului statuar Mihai Viteazul este doar opera unor puști teribiliști sau mai mult decât atât.

 

Radicalizare naționalistă?

Scriam acum circa un an și jumătate despre un caz petrecut în regiune, la Ditrău, județul Harghita, unde comunitatea locală a respins angajarea a doi imigranți din Sri Lanka la brutăria locală. Și puneam atunci acest gest inclusiv pe seama discursului oficial de la Budapesta, receptat din plin, pe toate canalele media, de comunitatea maghiară din Harghita și Covasna.

Poate fi aceasta una dintre explicații și pentru evenimentul de acum – Viktor Orban nu încetează niciun moment să susțină că Ungaria este o nedreptățită a istoriei și să ceară compensații.

Tinerii care au acționat se poate, așadar, să fi avut și un alt mobil decât teribilismul specific vârstei. Și ne putem întreba dacă nu este acesta un semn îngrijorător al unui fenomen mai larg de radicalizare naționalistă în regiune.

Dar ne-am amăgi crezând că aceasta este singura explicație.

Să privim lucrurile și din persectiva cealaltă.

Acum doi ani, Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a fost scena unor ciocniri generate de naționaliști români – dosarul este în cercetarea procurorilor. Acum, profanarea grupului statuar a avut loc după o manifestare a naționaliștilor români – poate, ca răspuns la aceasta.

Sistemul de tratate de după primul război mondial – printre care și Trianon - a pus bazele unei Europe liberale și a marcat atingerea idealurilor de libertate și unitate pentru multe națiuni.

Dar nu înseamnă că e nevoie să le reamintim asta în fiecare an compatrioților de etnie maghiară, în locurile în care ei sunt majoritari.

Nu vom obține decât contrareacții, din ce în ce mai radicale. Iar creșterea tensiunilor în Transilvania nu va folosi nici ungurilor, nici românilor, chiar dacă extremiștii din rândurile celor două etnii cred altceva.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 iunie 2021