Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Joe Biden în Europa: agendă încărcată, decizii cruciale

biden.jpg

Image source: 
Facebook/Joe Biden

Președintele american Joe Biden își începe astăzi prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului. O descindere pe pământ european pentru patru summituri foarte importante: G7, NATO, întâlnirea cu liderii UE și cea cu președintele rus Vladimir Putin.

Niciodată în ultimii ani, sau, poate, decenii, nu s-a întâmplat ca agenda unui lider de la Casa Albă sosit în Europa să fie atât de densă și deciziile așteptate să cântărească atât de greu pentru chiar viitorul omenirii.

”America s-a întors”, a salutat momentul președintele Consiliului European Michel, folosind chiar expresia  utilizată de Joe Biden, în februarie, în primul său discurs către europeni, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, desfășurată în format virtual.

Așteptări mari

După izolaționismul epocii Donald Trump, la ieșirea dintr-o pandemie care a aruncat planeta într-o criză profundă și pe fondul afirmării unor puteri autoritare și potențial agresive, Occidentul trebuie să dea semnalul că democrațiile se vor apăra și vor susține o ordine internațională bazată pe reguli.

Președintele american și aliații săi europeni au de dat răspunsuri la câteva chestiuni presante. 

Cum ar fi agresivitatea Rusiei, inclusiv în noul context al strângerii relației cu Belarusul. Rusia nu este doar o amenințare militară propriu-zisă, așa cum s-a putut vedea în timpul amplelor desfășurări de trupe de la granița cu Ucraina, în această primăvară.

Există déjà acțiuni ostile care pot fi cu ușurință puse în seama Rusiei, cum ar fi recentele atacuri cibernetice asupra unei conducte de petrol și a unui mare procesator din industria alimentară a SUA.

Sigur, statul rus neagă că ar avea vreo legătură cu atacurile, chiar dacă evidențele arată că acestea au venit de pe teritoriul său – hackerii pot fi foarte bine persoane private.

Este totuși curios cum de același stat rus, care-și controlează atât de bine opozanții pe internet, nu reușește să le vină de hac cu aceeași eficiență și infractorilor cibernetici.

Răspunsuri așteptate

Occidentul are de dat în acest caz atât un răspuns la amenințarea militară cât și unul proporțional, dar convingător, la aceste tipuri de amenințări asimetrice – de la atacuri cibernetice la acțiuni de dezinformare sau menite a diviza societățile democratice.

Și aici se pune o întrebare importantă: vor primi Georgia și Ucraina o foaie de parcurs pentru aderarea la NATO, ca răspuns direct în fața agresivității Rusiei?

Un alt răspuns așteptat de la liderii occidentali este cel referitor la ascensiunea Chinei, definită oficial drept rival sistemic, cu mult mai  puternic și mai sofisticat decât Rusia.

Beijingul a pus în aplicare un plan de expansiune bazat în special pe soft-power, de la Noul Drum al Mătăsii (care, iată, a prins state mai sărace în capcana datoriilor) la diplomația măștilor și a vaccinurilor.

În paralel însă, China a devenit o autocrație tot mai osificată, a pus la punct un sistem draconic de supraveghere digitală a cetățenilor, calcă în picioare drepturile omului în Hong Kong și își vădește ambiții militare, în marea Chinei de Sud și împotriva Taiwanului.

Dar Joe Biden și europenii au de rezolvat și câteva probleme, să le spunem așa, interne – cum ar fi acomodarea cu ambițiile europene privind autonomia strategică a UE.

De asemenea, Statele Unite nu au răspuns cererii de reciprocitate a europenilor în privința călătoriilor turistice post-Covid. Și încă există nemulțumiri cu privire la faptul că America nu a distribuit în întreaga lume dozele de vaccin produse pe teritoriul său, așa cum europenii au făcut.

Ca să nu mai vorbim de recent devoalata afacere de spionaj în care liderii europeni au fost supravegheați de serviciile americane, prin intermediul Danemarcei...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 9 iunie 2021