Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel pune din nou Bosnia și Herțegovina pe agenda internațională

inzko.jpg

Valentin Inzko, fostul Înalt Reprezentant al UE pentru Bosnia și Herzegovina
Sursa imaginii: 
euractiv.com

Revista presei Europa Plus:

- Noul Înalt Reprezentant al UE în Bosnia și Herțegovina este un politician german, fost ministru federal, care a lansat deja o ofensivă diplomatică pentru a readuce această țară din nou în atenția politicii internaționale.

- În Kosovo, o crimă de acum 18 ani a rămas nepedepsită din cauza rivalității, încă existente în societate, între foștii luptători ai celor două forțe kosovare rivale din timpul războiului, FARK și KLA.

Postul Europa liberă, secțiunea în limba bosniacă, publică un interviu cu Valentin Inzko, fostul Înalt Reprezentant al UE pentru Bosnia și Herzegovina care a demisionat pe 27 mai.  În locul său a fost numit politicianul german și fost ministru federal (al agriculturii, n.r.) Christian Schmidt.

Valentin Inzko vorbește în interviu despre lipsa de rezultate în reformele țării cauzată, crede el, de faptul că s-a cedat „cârma politicienilor interni prea curând.”

„Da, sigur, mă așteptam la progrese mai rapide și să se profite de acea energie care a fost în țară în primii 10 - 12 ani (de după război, n.r.) Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Poate că comunitatea internațională a făcut o greșeală cu schimbările prea rapide - de la o prezență puternică, solidă, internațională, la responsabilitate internă și soluții interne. Poate că a fost prea rapid și, din păcate, în ultimii 10- 12 ani nu au existat schimbări importante,” spune politicianul austriac.

 

Militari din Muntenegru participă la un exercițiu militar în România

Armata Muntenegrului participă în România la cel mai mare exercițiu militar internațional din acest an din Europa, Saber Guardian 21, în cadrul operațiunii Defender Europe 21, citim în www.vijesti.me. Muntenegrenii au trimis în România un pluton al Companiei 1 Infanterie, echipat cu șase vehicule blindate de patrulare ușoare Oshkosh JLTV.

„Saber Guardian 21 este un exercițiu desfășurat în comun de Comandamentul Armatei Române și Comandamentul Forțelor Armate Americane din Europa pe diverse terenuri de antrenament din România, Bulgaria și Ungaria și va dura până pe 24 iunie. Obiectivul este îmbunătățirea coordonării și operațiunilor de luptă ale forțelor militare multinaționale sub o singură comandă.

Participanții vor efectua manevre de desfășurarea forțelor prin marș forțat, evacuarea medicală în masă și îngrijirea victimelor, operațiuni de ponton, sprijin pentru parașute și aterizare, acțiuni ale unităților blindate mecanizate și furnizarea de sprijin pentru artilerie.”

 

Fantomele războiului încă vii în societatea din Kosovo

telegrafi.com readuce în discuție o crimă din 2003 căreia i-au căzut victime 2 polițiști, Sebahate Tolaj și Isuf Haklaj, o femeie și un bărbat. Kosovo încă are probleme în a condamna violențele care s-au petrecut chiar și după sfârșitul războiului din Kosovo, între membrii LDK, Liga Democractică din Kosovo care a acționat în război prin aripa militară FARK și KLA- Armata de eliberare a Kosovo. Aceasta s-a transformat în Corpul civil de protecție al Kosovo și mai mulți reprezentanți ai săi au intrat în politică.

FARK și KLA s-au luptat separat cu forțele iugoslave și, de asemenea, s-au luptat unii cu ceilalți.  Numeroși membri ai partidului FARK sau LDK au fost uciși în timpul rivalității cu KLA, dar și foști membri ai KLA au fost asasinați.

Fratele polițistei ucise a declarat că „Sebahate Tolaj și Isuf Haklaj au fost asasinați din cauza afilierii lor politice.” Aceștia luptaseră de partea FARK.  Criminalii nu au fost arestați nici până acum, singurul care face pușcărie este un complice.

 

Fotografii rare din Albania descoperite în arhiva sultanului turc Abdülhamid al II-lea

Site-ul televiziunii Top Channel scrie despre o descoperire importantă pentru cultura albaneză. Opt albume de fotografii semnate de părintele fotografiei din Albania, Pietro Marubi, au fost descoperite în arhiva de la Istanbul a sultanului Abdülhamid al II-lea, după 9 ani de cercetări. Realizate între anii 1870 și 1875, aceste fotografii sunt foarte rare grație modului în care sunt obținute: pe hârtie fotografică cu uleiuri.

Pietro Marubi era, de fapt, un italian din Piacenza. Născut în 1834, într-o perioadă de revoluție pentru Europa, Marubi a fost forțat să părăsească Italia din cauza participării sale la mișcarea Garibaldi. A căutat azil în Albania care făcea parte din Impreriul Otoman.

„În ultimii ani ai vieții sale, știm că sultanul Abdülhamid al II-lea a devenit paranoic. El a cerut unui grup de tineri fotografi să fotografieze tot teritoriul imperiului său,” explică directorul muzeului Pietro Marubi.

„Pentru regiunea Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord, lucrările lui Marubi rămân importante, deoarece nu numai că dezvăluie etnografia locurilor, dar și panorame ale orașului Shkodra, Tirana și Durres, precum și aspecte ale vieții de zi cu zi.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

 

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 iunie 2021