Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iuliana Scântei (Comisia Juridică): Secția Specială ar putea fi desființată până la vară

Sefa Comisie Juridica CCR CJUE gluma proasta.jpg

Iuliana Scântei critică CCR în disputa cu CJUE (Sursa foto: Facebook/Iuliana Scântei-arhivă)
Iuliana Scântei critică CCR în disputa cu CJUE (Sursa foto: Facebook/Iuliana Scântei-arhivă)

Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, la vară, dacă va fi nevoie, strict pentru desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților, declară la RFI președinta Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL). Ea comentează pe de altă parte raportul MCV, publicat de Comisia Europeană, care așteaptă măsuri concrete de la România, chiar dacă de la ultimul document se înregistrează o tendință pozitivă în reforma justiției.

Iuliana Scântei: Este un raport, fără să fim exagerat de optimiști, este un raport al progreselor realizate în aceste prime șase luni de guvernare și de prezență a coaliției parlamentare în noul Parlament, după alegerile din decembrie. Comisia a punctat toate proiectele care s-au finalizat și nu au fost criticate și nu au generat alte recomandări, așa cum s-a întâmplat în legislatura anterioară.

 

Rep.: Faptul că s-au înregistrat progrese față de ultimul raport MCV este pe undeva un lucru logic, din moment ce atacul PSD asupra legilor justiției a încetat odată cu schimbarea Puterii. Deci nemaiexistând presiunea din partea social-democraților, prin contrast, e firesc ca lucrurile să arate un pic mai bine. Totuși, problema e că reparațiile merg foarte lent, deși sunteți la guvernare. Legile justiției încă nu au fost corectate, iar desființarea Secției Speciale s-a împotmolit în Senat, după ce a trecut de Camera Deputaților într-o formă discutabilă.

Iuliana Scântei: Vă împărtășesc și probabil că nu sunteți singurul care punctați durata necesară finalizării tuturor demersurilor de corectare a legilor justiției, dar aș vrea să punctăm în mod obiectiv câteva chestiuni. Procesul de modificare, de distrugere, practic, a normelor care ofereau o funcționare a unui stat de drept consolidat în România, pe durata guvernărilor PSD a fost și acela unul de durată. PSD deținea toată puterea și a reușit într-un an de zile, practic, să aducă în vigoare toate modificările toxice (...).

Ceea ce a punctat CE de data aceasta a fost faptul că durata este legată de dialog. Noi nu mai facem acum niște modificări de corectare legislativă doar în mod unilateral și doar din perspectiva exclusiv a politicienilor. Atât ministrul justiției, cât și în Parlament, au inițiat consultări ample cu societatea civilă, dar mai ales cu reprezentanții sistemului judiciar (...), lucru care nu s-a întâmplat în guvernările PSD. Vă amintesc cum s-a purtat acest dialog trunchiat în cadrul comisiei Iordache. Ne dorim să corectăm, acest lucru necesită timp, dar necesită și dialog (...).

Sper ca până la sfârșitul anului, așa cum coaliția și-a asumat de altfel prin programul de guvernare, să le finalizăm și acest pachet pe legile justiției să treacă de votul final al Parlamentului.

 

Bruxelles confirmă: România poate scăpa de MCV

 

Cîțu: Raportul MCV, pozitiv pentru România. Trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD

 

Rep.: Dar desființarea Secției Speciale a pornit în forță, odată cu instalarea coaliției la Putere, după care s-a dezumflat în Parlament.

Iuliana Scântei: Senatul și-a asumat prin Comisia Juridică, prin parlamentarii coaliției, să remedieze forma adoptată de Camera Deputaților, pentru a o aduce la forma înaintată de Guvern, iar pentru acest lucru, noi am avut nevoie de dialog și de consultări.

 

Rep.: Când estimați că va fi desființată Secția Specială?

Iuliana Scântei: Până la sfârșitul acestei sesiuni, dacă și Comisia de la Veneția ne va putea transmite până la sfârșitul lunii iunie un aviz preliminar la solicitarea transmisă de ministrul Justiției.

 

Rep.: Și dacă nu?

Iuliana Scântei: Imediat ce vom primi această opinie a Comisiei de la Veneția, care este programată de drept în sesiunea din prima parte a lunii iulie. Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, strict pentru adoptarea acestei legi, nu există nici un impediment.

 
Iuliana Scântei, despre raportul MCV și desființarea Secției Speciale