Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: 170 de miliarde de dolari pentru contracararea concurenței chineze în domeniul tehnologiei

biden_cip.png

Joe Biden studiază un cip semiconductor înaintea unei conferințe pe teme tehnologice, Casa Albă, 24 februarie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Un proiect de lege prin care se alocă 170 de miliarde de dolari cercetării şi dezvoltării tehnologice, în principal cu scopul de a încuraja companiile americane să producă în Statele Unite semiconductori, care astăzi sunt fabricaţi în principal pe continentul asiatic, și în special în China, a fost adoptat marți de Senatul american, transmite AFP.

Textul a fost aprobat cu 68 de voturi pentru şi 32 împotrivă în Senat, o dovadă a unei apropieri rare între republicani și democrați, şi urmează să fie adoptat definitiv, la o dată care nu a fost încă stabilită, de către Camera Reprezentanţilor, după care va fi promulgat de preşedintele Joe Biden.

Planul prevede 52 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, destinaţi încurajării fabricării de cipuri şi semiconductori în SUA. 120 de miliarde vor fi alocate Fundației Naționale pentru Știință, care coordonează programe de cercetare în tehnologii de ultimă oră, inteligență artificială, 5G, etc

China, aflată în război economic cu SUA din perioada administraţiei Trump, este unul din puţinele dosare în care preşedintele democrat continuă politica predecesorului său republican şi se bucură de consens în Congres.

Miercuri Beijingul a acuzat Washington că proiectul adoptat este dovada ”unui egocentrism paranoic”, după cum a transmis Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului chinez, citată de agenția China Nouă.