Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Zetea (PSD): Florin Cîțu este apostolul austerității

Gabriel Zetea PSD finante.jpg

Gabriel Zetea pledează pentru taxa de solidaritate (Sursa foto: Facebook/Gabriel Zetea-arhivă)
Gabriel Zetea pledează pentru taxa de solidaritate (Sursa foto: Facebook/Gabriel Zetea-arhivă)

Premierul Florin Cîțu este un adept al politicilor de austeritate ale FMI, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. El critică înghețarea salariilor și a alocațiilor pentru copii.

Gabriel Zetea taxează ceea ce el numește politicile de austeritate ale Guvernului Cîțu: ”Precauția economică este doar în capul domnului Cîțu, care este un adept al politicilor de austeritate a FMI. Știm acest lucru nu de acum, știm de mai mult timp. El a fost un apostol al austerității și acum zece ani de zile, când exista criză mondială și Guvernul Boc-Băsescu la acel moment tăia pensiile și salariile românilor. El a fost unul dintre cei care au fost de acord. Astăzi, el merge pe aceeași filozofie. Nu este o filozofie care să mai fie îmbrățișată nici măcar de către FMI, pentru că președinta FMI a spus: cheltuiți, cheltuiți, cheltuiți!”.

La remarca jurnalistului că mesajul FMI putea fi interpretat ca fiind de fapt : ”cheltuiți cu cap!”, vicepreședintele PSD a răspuns: ”Păi, da, dar întâi și întâi, trebuie să existe banii pe care să îi cheltuim. Asta înseamnă creșterea veniturilor populației, creșterea salariului minim pentru angajații din privat, care sunt peste cinci milioane de angajați, două milioane dintre ei sunt la nivelul salariului minim pe economie. Apoi, creșterea indemnizațiilor, a alocațiilor, a pensiilor, în măsura în care se poate. Toate aceste lucruri nu fac decât să existe o masă monetară mai mare la nivel întregii țări, să existe consum, pentru ca apoi acești bani să se întoarcă la bugetul statului, prin alte taxe și impozite. În felul acesta, România va putea să treacă peste criza sanitară, nu strângând cureaua”.

 

Creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensie-salariu la stat, adoptate de Guvern

 

Pensiile și alocațiile vor crește în fiecare an, anunță Florin Cîțu

 

De precizat că austeritatea presupune reduceri de salarii și alte venituri, ceea ce nu este cazul în prezent.

 
Gabriel Zetea, despre măsurile Guvernului Cîțu privind pensiile și alocațiile