Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condamnarea lui Ratko Mladici, o consolare simbolică pentru mii de familii îndurerate

ratko_mladic_bun.png

Fostul general sârb Ratko Mladici la Tribunalul de la Haga în 2011
Sursa imaginii: 
Reuters/Martin Meissner/Pool via rfi.fr

Condamnarea definitivă la închisoare pe viață a fostului general sârb Ratko Mladici pentru genocidul din Bosnia- Herțegovina (1992-1995), cel mai mare masacru de pe pământul Europei de după cel de al doilea război mondial, nu poate fi decât o consolare simbolică pentru  familiile celor peste 8000 de oameni, inclusiv copii nevinovați, uciși în acele zile de coșmar.

Mamele unora dintre cei 8.000 de bărbați și băieți musulmani uciși de forțele sârbe din Bosnia la Srebrenica s-au deplasat personal la sediul din Haga al MTPI (Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaționale) pentru a lua parte la procesul care s-a încheiat marți.

Hotărârea, pronunțată de cinci judecători ai MTPI, instituție care a înlocuit Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) după închiderea sa în 2017, este definitivă și nu mai poate face obiectul unui apel.

„Este o zi istorică, nu numai pentru noi mamele, ci și pentru întreaga regiune a Balcanilor, întreaga Europă și pentru întreaga lume”, a declarat pentru agenția de presă France-Presse Munira Subasic, președintele uneia dintre asociațiile mamelor de la Srebrenica.

Un monstru care nu regretă nici acum

Ratko Mladici, poreclit „măcelarul din Balcani”, în vârstă de aproape 80 de ani, „este un monstru care nu s-a căit pentru ce a făcut, nici după 26 de ani. Oriunde a mers armata lor, oriunde au pus piciorul, au comis genocid”, a adăugat ea.

La începutul acestei săptămâni, la Centrul Memorial pentru Victimele Genocidului în apropiere de Srebrenica, au fost difuzate pe un ecran gigant mărturiile supraviețuitorilor și ale familiilor victimelor rostite lângă stelele albe, perfect aliniate, care marchează mormintele celor peste 6.600 de victime identificate.

Arestat în 2011 după 16 ani de fugă, fostul general Ratko Mladici, este astăzi un bătrân care are probleme de sănătate, potrivit avocaților săi.

La mai bine de un sfert de secol după conflict, fostul general este considerat în continuare un erou în rândul familiei sale, numele său însă va rămâne asociat cu crimele din timpul războiului din Bosnia, cu asediul de la Sarajevo și cu masacrul de la Srebrenica. Imagini din acea vreme îl arată împărțind bomboane copiilor din Srebrenica, urcați apoi în autobuze cu femeile, după care bărbații și adolescenții din oraș au fost duși într-o pădure și executați.

„Purificare etnică”

De asemenea, Mladici a fost găsit vinovat de orchestrarea unei campanii mai vaste de „purificare etnică” pentru a-i alunga pe musulmani și bosniaci din zonele cheie pentru a crea o Mare Serbie în fosta Iugoslavie, destrămată după căderea comunismului.

Mladici, considerat încă un apărător al poporului sârb de către mulți sârbi din Bosnia, a declarat că a fost atras în conflict împotriva voinței lui încă de la începutul războiului din Bosnia (1992-1995), care a cauzat moartea a aproximativ 100.000 de persoane și a determinat strămutarea a altor 2,2 milioane.

Potrivit avocaților săi, nu există nicio legătură între fostul general și asasinatele care au fost comise la Srebrenica, iar acuzațiile de genocid care i-au adus pedeapsa cu închisoarea pe viață sunt nefondate.

În august 2020, în timpul apelului, Ratko Mladici a susținut că tribunalul care îl judecă este doar  „progenitura puterilor occidentale” și că el este în continuare „ținta alianței NATO”.

Până la urmă, criminalii plătesc

La scurt timp după anunț, reacțiile s-au înmulțit, salutând verdictul. „Decizia evidențiază determinarea justiției internaționale ca vinovatul să dea socoteală oricât de mult ar dura – iar în cazul lui Mladici, au trecut aproape trei decenii de la crimele sale îngrozitoare”, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU, într-un comunicat comun cu Alice Wairimu Nderitu, consilier special al Secretarului General al ONU pentru prevenirea genocidelor.

„Această judecată istorică demonstrează că cei care comit crime oribile vor fi trași la răspundere” notează președintele american Joe Biden într-un comunicat.

Ratko Mladici este unul dintre principalii lideri judecați de Curtea Internațională de Justiție pentru crimele comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pe lângă fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic, condamnat la închisoare pe viață în 2019 și fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici, care a murit în celula sa din Haga de un atac de cord în 2006, înainte de încheierea procesului.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24