Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armenia: Azerbaidjan refuză în continuare să-i repatrieze pe prizonierii de război

prizonieri.png

Prizonieri armeni în Azerbaidjan, iunie 2021
Sursa imaginii: 
Captura ecran Youtube / azatutyun.am

Revista presei Europa Plus:

- SUA își reafirmă sprijinul pentru parteneriatul strategic cu Georgia;

- Restricțiile impuse de pandemie au dus la o creștere explozivă a internet-bankingului în țările din Caucaz

La mai mult de șase luni de la sfârșitul războiului din Nagorno Karabach, Azerbaidjanul, în ciuda angajamentelor asumate la nivel internațional, refuză să-i repatrieze pe țoți prizonierii de război armeni, până în acest moment reușindu-se repatrierea a doar 72 de prizonieri, a anunțat Ministerul de externe al Armeniei, citat de publicația azatutyun.am.

Potrivit datelor ministerului, în Azerbidjan se află acum cel puțin 200 de prizonieri armeni, dintre care un grup de 17 este judecat de un Tribunal din Baku.

”Autoritățile de la Baku continuă să ignore în mod explicit deciziile Curții Europene pentru drepturile omului și nu furnizează informații complete despre situația militarilor și civililor armenieni deținuți în Azerbaidjan. Ei ascund numărul real al prizonierilor și neagă existența a zeci de prizonieri despre care știm că se află acolo, din materialele video care au fost publicate și din mărturiile prizonierilor repatriați”, precizează ministerul.

Mai multe asociații neguvernamentale au publicat materiale video pe rețelele de socializare în care apar prizonieri de război armeni care sunt batjocoriți și chiar agresați de soldați azeri.

 

 

”Am publicat materiale video în care se vede cum azerii îi umilesc, îi forțează să danseze sau  să vorbească în azeră... Într-unul din filme unul din prizonieri încearcă să danseze deși abia se poate pe ține pe picioare... Toți au urme de violență pe față, la cap, pe corp. Vom trimite aceste materiale la Curtea Europeană pentru drepturile omului”, spun Artak Zeynalyan et Siranush Sahakyan, reprezentanții unuia dintre ONG-uri.

Cu ajutorul acestor filme câțiva prizonieri au putut fi identificați, dar rămân încă foarte mulți care nu pot fi identificați. ”Încercăm să aflăm cât mai multe despre ei. Poate că unii dintre ei au fost eliberați, poate unii sunt morți deja, nu știm încă. Avem foarte multe materiale. Sunt zeci de prizonieri despre care nu știm nimic”, mai spun ei, potrivit publicației citate.

 

SUA reconfirmă parteneriatul strategic cu Georgia

Statele Unite rămân, sub adminstrația Biden-Harris, un partener strategic pentru Georgia și pentru toate țările din Caucazul de Sud și vor continua să sprijine procesul de dezvoltare al instituțiilor democratice din aceste țări, a declarat Philip Reeker, subsecretar pentru afaceri europene și euoasiatice în timpul vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Tbilisi, transmite postul Vocea Americii, secțiunea în limba georgiană.

”Am avut întâlniri cu primul ministru, cu ministrul de externe și cu cel al apărării, în cursul cărora ne-am concentrat pe necesitatea consolidării instituțiilor democratice din Georgia, mai ales în condițiile dificile din prezent cauzate de pandemie, problemele economice și, bineînțeles, ingerințele Rusiei în teritoriul național al Georgiei, recunoscut internațional”, a declarat oficialul american.

El a cerut partidului de guvernământ să continue negocierile cu opoziția, pentru a pune capăt crizei politice interne. Așa cum se știe, partidele din opoziție refuză în continuare să-și ocupe locurile din Parlament ce i se cuvin în urma scrutinului din toamna trecută, susținând că rezultatele au fost falsificate.

”Trebuie să ajungeți la un compromis, este esențial pentru dezvoltarea democratică a țării. Statele Unite vă vor susține pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a țării dvs, în interiorul granițelor sale recunoscute de comunitatea internațională”, a subliniat el.

Vizita oficialului american are loc la puțin timp după ce, la sfârșitul lunii mai, cu ocazia Zilei Naționale a Georgiei, președintele Biden a trimis un mesaj oficial omologului său georgian, în care exprimă explicit  susținerea Statelor Unite pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei și condamnă ingerințele Rusiei din Osetia de Sud.

Turneul  subsecretarului de stat american include vizite oficiale la Baku și Erevan în zilele următoare.

 

Creștere explozivă a e-bankingului în Azerbaidjan

Restricțiile impuse de pandemie au avut ca efect în Azerbaidjan, printre altele, o creștere explozivă a plăților online, în general a internet bankingului, dar mai ales a tranzacțiilor care implică folosirea telefonului mobil, scrie publicația trend.az.

”Potrivit datelor Uniunii Internaționale a telecomunicațiilor, în 2019 în Azerbaidjan existau 107 telefoane mobile la 100 de locuitori, ceea ce în mod evident a încurajat folosirea plăților electronice, iar băncile azere acordă o atenție specială serviciilor de plată online”, spune expertul azer în e-banking Tamerlan Rustamov, potrivit publicației amintite.

Serviciile inovative joacă un rol important în atragerea tinerei generații de utilizatori către plățile mobile, mai spune el.

”Serviciile de tokenizare oferite de Visa și MasterCard, concepute pentru a ușura și a securiza mai bine plățile online, au contribuit și ele la această creștere. În acest moment cele mai mari bănci din țară, Banca Internațională a Azerbaidjanului, SA Bank Respublika și SA Kapital Bank utilizează serviciile VISA pentru plățile bancare mobile, dar și sisteme precum Zolotaya Korona, Contact și Khazri

Serviciile numerice, care oferă acces de la distanță, fără contact fizic, devin un element cheie pentru funcționarea sistemului bancar. În Azerbaidjan, ca de altfel în majoritatea țărilor lumii, utilizarea platformelor mobile devine inevitabilă”, spune specialistul azer.

 

Kazakhstan a devenit stat membru al ECOSOC

Kazakhstanul a fost ales stat membru al Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC) pentru perioada 2022-2024 în cursul celei de a 73-a sesiuni plenare a Adunării generale a Națiunilor Unite, a anunțat recent Ministerul afacerilor externe al țării, citat de publicația sputnik.kz.

Cu același prilej a fost votată alegerea ca membri ECOSOC, pentru aceeași perioadă, a următoarelor state: Belize, Belgia, Canada, Coasta de Fildeș, Chile, India, Italia, Mauritius, Oman, Peru, Statele Unite, Tanzania, Croația, Republica Cehă și Eswatini

Kazakhstan a mai fost membru ECOSOC în perioadele 2007-2009 și 2014-2016.

ECOSOC este principalul organism ONU responsabil de coordonarea activităților economice, sociale și de mediu ale statelor membre ONU.

Ca stat membru ECOSOC, Kazakhstan va contribui la întărirea cooperării cu organismele financiare internaționale pentru a realiza obiectivele mondiale privind dezvoltarea durabilă  și problemele umanitare, în special din Asia centrală, mai precizează Ministerul kazak de externe.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Nune Grigoryan - Armenia

Khoujadzé Saba  - Georgia

Djamila Khaspoladova Azerbaidjan

Yenglik Onerbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 11 iunie 2021