Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizațiile lui Navalny declarate „extremiste” de un tribunal rus. Cale liberă pentru represiune

navalnii.png

Alexei Navalny
Image source: 
AFP via rfi.fr

Încă o lovitură pentru tabăra opozantului rus Alexei Navalny: o instanță judecătorească din Rusia a aprobat recent, la solicitarea Parchetului de la Moscova, declararea grupurilor coordonate de Alexei Navalny drept „extremiste”, inclusiv fundația sa anticorupție (FBK). Această măsură permite înlăturarea și reprimarea dură a membrilor săi doar cu câteva luni înainte de alegerile legislative din septembrie.

Opozantul care execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru ”fraudă”, după un proces pe care el  îl consideră politic, a reacționat imediat, promițând că „nu va da înapoi”. "Ne vom descurca, vom merge înainte, ne vom adapta. Dar nu vom renunța la obiectivele și ideile noastre. Este țara noastră și nu avem alta", a scris Alexei Navalny pe contul său de Instagram după anunțarea hotărârii.

Această hotărâre, rezultată după o audiere cu ușile închise, vine după luni de represiune care vizează opoziția rusă, marcată de trimiterea lui Alexei Navalny, în vârstă de 45 de ani, și a mai multor colaboratori ai săi într-o colonie penală, dar și presa independentă și alte voci critice.

Fondului anticorupție (FBK), fondat de Navalny, este cunoscut pentru investigațiile sale răsunătoare asupra stilului de viață și schemelor de delapidare ale elitelor rusești. Birourile regionale ale organizației, responsabile de organizarea demonstrațiilor și campaniilor electorale, au fost desființate.

Procuratura, la rândul său, a catalogat această acțiune drept o hotărâre „legală și justificată”. „S-a recunoscut că aceste organizații nu numai că au diseminat în mod voluntar informații care incită la ură și ostilitate față de reprezentanții puterii, ci au comis și crime și infracțiuni extremiste”, a declarat reporterilor reprezentantul procuraturii,  Alexey Jafiarov, după anunțul deciziei.

”O decizie perversă”

Începută dimineața, audierea de miercuri a durat mai mult de 12 ore, potrivit avocaților echipei Komanda 29, care apără FBK și și-a anunțat intenția de a contesta decizia.

Avocații au criticat într-o declarație „un proces cu ușile închise cu anumite documente clasificate „secrete”. "La ultima audiere, toate cererile de apărare au fost respinse și nu au fost prezentate dovezi suficiente de vinovăție", declară avocații.

Rezultatul acestei proceduri nu a fost neașteptat, întrucât rețeaua de birouri regionale a lui Alexei Navalny a fost deja clasificată la sfârșitul lunii aprilie în lista organizațiilor „extremiste”. Ca urmare, s-a trecut la ”autodizolvarea” rețelei pentru a evita urmărirea penală a membrilor săi.

Colaboratorii formațiunilor desemnate „extremiste” riscă în Rusia pedepse grele cu închisoarea și sunt privați de participarea la alegeri, conform unei legi promulgate săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin.

Marea Britanie a calificat imediat decizia instanței ruse drept  „perversă”.

"Acesta este un nou atac kafkian, adică opresant și absurd, asupra celor care se opun corupției și asupra societăților deschise dar și o tentativă deliberată de a ilegaliza opoziția reală din Rusia", a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raab.

„Distrugerea” opoziției”

Potrivit opoziției, această hotărâre își propune să neutralizeze candidații periculoși pentru conducerea țării înainte de alegerile legislative din septembrie, care se anunță a fi delicate pentru partidul de la Kremlin, Rusia Unită, în declin conform sondajelor de opinie, într-un context de stagnare economică a țării.

Represiunea opoziției din Rusia din ultimele luni a vizat nu doar mișcarea lui Alexei Navalny, ci și alți critici ai Kremlinului, precum Andrei Pivovarov, arestat pentru colaborarea cu organizația Open Russia („Rusia deschisă”) a fostului oligarh în exil Mihail Khodorkovsky, considerat „indezirabil”.

O altă figură a opoziției îngrijorată de activitatea organelor de justiție este Dmitri Goudkov, un liberal care intenționa să candideze pentru legislativ. După ce a fost arestat, apoi eliberat, a decis în cele din urmă să fugă în Ucraina, unde a criticat recent deriva „dictatorială” a lui Vladimir Putin, hotărât să „distrugă” opoziția rusă.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24