Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO își stabilește liniile prioritare. Biden: Articolul 5, obligaţie "sacră"

biden.png

Summitul NATO de luni de la Bruxelles, primul cu participarea noului preşedinte american Joe Biden, va prilejui reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică.
Sursa imaginii: 
© Yves Herman, pool, AFP via France24

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la Summitul Alianţei Nord-Atlantice. La reuniune, liderii aliaţi vor stabili liniile prioritare pe care se va fundamenta Alianţa Nord-Atlantică în perioada următoare. Este prima reuniune a NATO la care participă Joe Bidenîn calitate de președinte al SUA.

 

„Pe agenda Summitului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual. Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat.

În cadrul dezbaterilor, liderii vor mai aborda teme actuale precum provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
 
În cadrul summitului, președintele Klaus Iohannis va susţine procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianţa să devină mai puternică politic şi militar şi va reafirma importanţa NATO pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme. Totodată, Preşedintele României va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al României de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.
 
Şeful statului va reafirma angajamentul ţării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare, mai transmite Administrația Prezidențială.
 Totodată, preşedintele Iohannis va evidenţia contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
În ajunul reuniunii, Joe Biden a amintit că  apărarea unui aliat care este atacat, prevăzută de articolul V al tratatului NATO, este o obligaţie "sacră".
Alianța Nord-Atlantică  este "vitală pentru capacitatea noastră de a menţine securitatea Statelor Unite pentru restul acestui secol", a transmis liderul de la Casa Albă.