Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naftali Bennett, „imigrantul” care l-a detronat pe Netanyahu

naftali_b.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr/Reuters

Parlamentul israelian a ales, duminică, noul guvern al țării, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu. Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul guvern de coaliție pentru doi ani, înainte ca aliatul său centrist Yair Lapid să preia funcţia, notează Reuters.  Votul a fost foarte strâns, cu 60 de voturi pentru şi 59 împotriva cabinetului Bennett. Cine este, însă, Naftali Bennett?

Născut în Haifa în 1972, Bennett este fiul unor imigranți evrei americani din California. El se definește drept ortodox modern astăzi, potrivit Jerusalem Post preluată de Hotnews.

Bennett a servit drept comandant de companie în unitățile de elită, înainte de a studia dreptul la Universitatea Ebraică din Ierusalim. După obținerea diplomei, el a fondat Cyota, o companie de software anti-fraudă hi-tech, iar mai târziu a petrecut câțiva ani în New York ca director al acesteia. Ulterior, compania a fost vândută pentru 145 de milioane de dolari în 2005. Bennett a repetat mai târziu scenariul, atunci când o altă companie pe care a ajutat-o ​​să se dezvolte, Soluto, a fost vândută în 2009 cu 130 de milioane de dolari.

După ce s-a întors în Israel, Naftali Bennett s-a orientat spre politică și a ocupat funcția de șef de cabinet al lui Benjamin Netanyahu, care la acea vreme era lider al opoziției, în perioada 2006-2008. A avut apoi o dispută cu soția lui Netanyahu, Sara, și a fost exclus din Partidul Likud.

În noiembrie 2012, Bennett a fost ales șef al partidului de dreapta, religios-sionist Bayit Yehudi. El a condus partidul la alegerile din 2013 pentru a câștiga 12 locuri în Knesset. A fost apoi ministru al economiei, ministru al afacerilor religioase și ministru al afacerilor din diaspora.

Bennett a intrat în Knesset și a surprins din nou prin crearea unei alianțe cu Yair Lapid, care a câștigat 19 locuri în Parlament.

Naftali Bennett va fi premier pentru doi ani, până când locul său va fi luat de aliatul de la guvernare Yair Lapid.