Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul deputat român, Cristian Rizea, nu va putea candida la alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova

rizea_poza.jpg

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, nu va putea candida la alegerile parlamentare anticipate din R.Moldova. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a menținut în vigoare decizia Curții de Apel care a declarat inadmisibilă contestația depusă de Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale.

Membrii CEC au decis că fostul deputat român nu poate fi înscris în cursa pentru anticipate pe listele Partidului Noi întrucât nu deține cetățenia R.Moldova. Formațiunea a fost deja înregistrată în calitate de concurent electoral. 

Potrivit deciziei CSJ, ”se respinge recursul depus de Mihai Cristian și liderul formațiunii Noi și se menține încheierea din 7 iunie a Curții de Apel Chișinău”. Inițial, magistrații Curții de Apel Chișinău au declarat inadmisibilă contestația fostului deputat român, dar și a Partidului Noi. Ulterior, Cristian Rizea a contestat decizia, iar luni, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare hotărârea Curții de Apel Chișinău. Prin urmare, Cristian Rizea nu va putea participa la scrutinul din 11 iulie.

Fostul deputat român a mers acum o lună la Comisia Electorală Centrală pentru a lua listele de subscripție ca să fie înregistrat în cursa pentru anticipatele din 11 iulie. Rizea declara atunci că vrea să lupte ”împotriva sistemului abuziv, mafiot din justiție al lui Dodon și Plahotniuc”. ”Am decis să merg independent și în funcție de asta, până la final, vom vedea exact dacă vreun partid are coloană vertebrală aici în R.Moldova. Și este cu adevărat independent. Din păcate, din cele 53 de partide care sunt în drept să-și depună actele, jumătate sunt sub influența lui Igor Dodon, iar cealaltă jumătate sub influența lui Vlad Plahotniuc care au vrut să controleze toată această scenă politică. Pentru ca nu cumva să existe independenți. Dacă ajung în Parlament voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS și Maia Sandu”, a spus, acum o lună, fostul deputat român. 

Rizea a venit la Chișinău în 2018, după ce a fost condamnat în România la 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Ex-deputatul PSD a fost reținut, la Chișinău, în noiembrie 2020. Ulterior, instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare, pentru 18 zile, după care a fost prelungit. Rizea este acuzat că a obținut ilegal cetățenia R.Moldova. La începutul lunii noiembrie 2020, fostul deputat PSD a rămas fără cetățenia moldovenească după ce președintele de atunci Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. 

Fostul parlamentar român a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, fostul parlamentar obţine paşaportul moldovenesc. Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște. Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. 

 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia CSJ legată de participarea lui Cristian Rizea la alegerile anticipate din R.Moldova