Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serbia: Condamnarea lui Mladic nu aduce dreptate și pentru victimele sârbe

ana_brnabic.png

Ana Brnabic, primul ministru al Serbiei
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

- Premierul sârb, Ana Brnabic, consideră că Tribunalul Penal Internațional de la Haga este vinovat de îndepărtarea popoarelor din Fosta Iugolsavie de la reconciliere deoarece a condamnat numai vinovații celor responsabili de morțile croaților și bosniacilor din timpul războului. Victimelor sârbe nu li s-ar fi făcut dreptate, spune Brnabic.

- În Statele Unite, administrația Joe Biden a impus sancțiuni împotriva a trei cetățeni bulgari acuzați de corupție pe teritoriul Bulgariei.

www.politika.rs publică reacția premierului Ana Brnabic cu privire la condamnarea definitivă pe viață a fostului lider militar sârb bosniac, Ratko Mladic pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război împotriva musulmanilor și croaților comise în timpul războiului din Bosnia din 1992 până în 1995. Verdictul a fost dat saptămâna trecută de Tribunalul Penal Internațional de la Haga.

Premierul Ana Brnabic a declarat că „Serbia este pe deplin angajată și pledează pentru ancheta tuturor crimelor de război și arestarea tuturor celor acuzați, precum și pentru pedeapsirea celor responsabili, dar că învinovățește Tribunalul de la Haga pentru că a îndepărtat țările și popoarele din regiune de la reconciliere, deoarece aproape nimeni nu a fost găsit responsabil pentru victimele sârbe.”

„Avem o intoleranță mai gravă decât acum 26 de ani și Haga a contribuit la aceasta”, a spus prim-ministrul sârb.

„Dacă toți cei care au fost afectați de războaie ar fi simțit că s-a facut dreptate, dacă am fi văzut că toți cei care au comis infracțiuni au fost trași la răspundere, tribunalul ar fi contribuit indirect, dacă nu direct, la reconciliere”, a spus Brnabic.

„Respingând cele nouă plângeri ale apărării, tribunalul l-a găsit pe generalul Mladic (78 de ani) drept principalul vinovat pentru patru infracțiuni: genocidul din Srebrenica, persecuția croaților și musulmanilor în toată Bosnia, teroarea populației din Sarajevo prin bombardamente prelungite și împușcarea cu arme cu lunetă și luarea de ostatici a membrilor UNPROFOR (Forța de protecție a Națiunilor Unite, n.r.) din 1992 până în 1995,” mai precizează www.politika.rs.

 

Sârbii și romii sunt în continuare discriminați în Croația

Minoritățile naționale, în special romii și sârbii, continuă să se confrunte cu discriminarea în Croația, arată ultimul raport al Consiliului Europei, potrivit www.jutarnji.hr.

Comitetul consultativ al Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale a declarat că legislația Croației în domeniu este „în general în conformitate cu dispozițiile Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale”.

„A fost adoptată o lege anti-discriminare și au fost instituite structuri pentru a promova egalitatea de șanse și pentru a trata cazurile individuale de discriminare la nivel național și regional”, se spune în raport. În acelați timp, sârbii și romii sunt în continuare discriminați, iar între 2017 și 2020, numărul infracțiunilor și al discursurilor de ură a crescut.

„Prin urmare, Comitetul susține procesul de reconciliere care a avut loc în vara anului 2020, când viceprim-ministrul, membru al minorității naționale sârbe, a participat la sărbătorirea eliberării teritoriului croat (din fosta Iusolsavie, n.r.,) iar prim-ministrul și miniștrii croați au participat la comemorarea victimelor sârbe ale războiului.”

 

SUA au sancționat trei cetățeni bulgari pentru corpuție

„Administrația președintelui Joe Biden a impus sancțiuni contra trei cetățeni bulgari pentru fapte de corupție comise în Bulgaria. Toate proprietățile și activele lor au fost blocate de Statele Unite, iar cetățenii americani au interdicție de a mai efectua tranzacții cu aceștia,” citim în www.dnevnik.bg.

„Aceste acțiuni îl vizează pe Vassil Kroumov Bozhkov - un cunoscut om de afaceri bulgar și considerat oligarh, Deliyan Slavtchev Peevski - fost deputat și Ilko Dimitrov Zheliazkov - fost șef al Agenției de Stat pentru Operațiuni Tehnice din Bulgaria din cadrul Oficiului Național Bulgar de Investigații Secrete, ” arată comunicatul de presă al Biroului de Control al Activelor Externe din subordinea Ministerului Finanțelor din Statele Unite.

„Este a doua oară când Statele Unite impun astfel de sancțiuni cetățenilor bulgari. Trebuie să ne amintim de cazul lui Anton Mitalov - judecător al Curții Penale Specializate din Bulgaria - care a fost sancționat de administrația președintelui Donald Trump la începutul lunii februarie 2020 pentru fapte de corupție agravată.”

 

Macron: Macedonia de Nord merită să înceapă negocierile fără întârziere

Iată un titlu din www.slobodenpecat.mk care citează declarația președintelui Franței de dupa întâlnirea recentă de la Palatul L’Élysée, cu premierul macedonean, Zoran Zaev.

„Este timpul să facem această decizie o realitate și vom lucra pentru a găsi o soluție pentru a începe negocierile”, a adăugat Macron.

„Președintele Macron are un loc special în dezvoltarea prieteniei franco-macedonene grație sprijinului său pentru Acordul de la Prespa. Avem în fața noastră summitul Comisiei Europene din iunie și există o posibilitate reală pentru o soluție care să rezolve blocajul de pe calea noastră europeană,” a declarat Zorab Zaev.

Acrodul de la Prespa (lac situat la granița dintre Macedonia de Nord, Grecia și Albania, n.r.) a fost semnat în 2018 și a pus punct disputei dintre Grecia și, pe atunci, Republica Macedonia, cu privire la numele celei de-a doua țări. Statul cu capitala la Skopje se numește acum Macedonia de Nord. Țara are probleme privind integrarea în UE din cauza unei dispute cu Bulgaria privitoare la limba vorbita de cetățenii săi. În timp ce Skopje își numește limba macedoneană, Sofia susține că este limba bulgară cu anumite variații și se opune prin veto aderării Macedoniei de Nord la UE dacă numele limbii oficiale nu se schimbă.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Petar Ranguelov, Bulgaria           

Lucija Meznaric, Croația               

Isidora Zdravkovska, Macedonia de Nord

Valentina Tulovic, Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 14 iunie 2021