Coronavirus UK: Eliminarea restricțiilor în Anglia – amânată cu patru săptămâni

boris_johnson_.png

Boris Johnson
Premierul Johnson a anunțat amânarea cu patru săptămâni a ridicării restricțiilor în Anglia
Sursa imaginii: 
BBC

Prim ministrul britanic Boris Johnson a anunțat amânarea eliminării restricțiilor anti-Covid în Anglia cu patru săptămâni. Premierul Johnson a justificat această măsură prin creșterea exponențială a numărului de cazuri de infectare cu Coronavirus varianta Delta de origine indiană.

“Ziua libertății” cum a fost numită data ridicării restricțiilor împotriva Coronavirus a fost amânată de pe 21 iunie pe 19 iulie în Anglia, unde locuiește 85% din populația Regatului Unit.

Premierul Johnson a anunțat că această măsură a devenit necesară ca urmare a creșterii în ritm exponențial a numărului de infecții cu noua tulpină Delta a virusului, originară din India, devenită dominantă în Regatul Unit, care este mult mai infecțioasă decât varianta Alfa, originară din Kent, în sud-estul Angliei.

"Vom monitoriza situația în fiecare zi și dacă, după două săptămâni, ajungem la concluzia că riscul s-a diminuat, atunci ne rezervăm posibilitatea de a trece la pasul patru și o deschidere completă, mai devreme", a spus el într-o conferință de presă la reședința sa de la Downing Street.

Premierul Johnson a declarat că continuarea etapei patru de relaxare pe 21 iunie ar însemna “o posibilitate reală ca virusul să depășească vaccinurile și să apară alte mii de decese care altfel ar fi putut fi evitate”.

Accelerarea vaccinării

Între timp, premierul Johnson, a anunțat accelerarea programului de vaccinare, astfel încât până pe 19 iulie 2/3 din populație precum și toți cei vulnerabili să primească a doua doză și toți adulții să primească cel puțin o doză.

Vaccin UK
Premierul Johnson a anunțat că până pe 19 iulie 2/3 dintre adulți vor fi primit ambele doze de vaccin
Sursa imaginii: 

Ofițerul medial șef al Angliei, Chris Witty, a prezentat în conferința de presă diagrame statistice care arată că vaccinurile reduc în mod semnificativ riscul de simptome severe Covid și de spitalizări, dar protecția este semnificativ mai mare la cei care au primit ambele doze.

Deși numărul de invitați la nunți și înmormântări nu va mai fi limitat la 30, o serie de restricții cu privire la aceste evenimente vor rămâne. Locurile vor trebui să respecte distanțarea socială, iar gazdele vor trebui să facă o evaluare a riscurilor.

Cincisprezece evenimente pilot de Coronavirus vor continua conform planificării înainte de 19 iulie, inclusiv jocurile viitoare de la Euro 2020 din Anglia.

Dar alte locuri și evenimente trebuie să continue să funcționeze cu limite de capacitate, iar cluburile de noapte trebuie să rămână închise.

Amânarea eliminării restricțiilor va fi supusă unui vot al Camerei Comunelor, care ar putea declanșa o rebeliune considerabilă a deputaților Partidului Conservator condus de premierul Johnson.

Sub rezerva deciziilor finale, se așteaptă ca regulile să fie prezentate în parlament marți dimineață, cu o dezbatere miercuri.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ