Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO: actele de război hibrid vor fi considerate agresiuni directe, conform Articolului 5

nato.jpg

Steagul NATO arborat la Arc du Cinquantenaire, Bruxelles, 11 iunie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / NATO

Statele membre NATO au hotărât să adopte un nou concept strategic și să-și adapteze răspunsul la provocările următorului deceniu. În deschiderea summitului de la Bruxelles, aliații au reiterat că "un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor, aşa cum este înscris în Articolul 5" al Tratatului. Mai mult, aceasta se referă și la amenințările legate de războiul hibrid, nu doar la agresiunile clasice.

Mai întâi de toate, să remarcăm o schimbare fundamentală în filosofia Alianței Nord-Atlantice: accentul se mută de la lupta globală împotriva terorismului, care a dominat agenda după 11 septembrie 2001, la amenințarea sistemică pe care o reprezintă puterile autoritare.

În comunicatul final sunt numite acţiunile agresive ale Rusiei, văzută ca o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice dar și "influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei".

Aliații acuză "China că îşi extinde rapid arsenalul nuclear", este "opacă în implementarea modernizării sale militare" şi "cooperează militar cu Rusia, inclusiv prin participarea la exerciţii ruse în zona euro-atlantică".

"Rămânem preocupaţi de lipsa frecventă de transparenţă a Chinei şi de utilizarea dezinformării. Solicităm Chinei să îşi respecte angajamentele internaţionale şi să acţioneze responsabil”, au spus aliații.

China, așadar a devenit o temă de preocupare majoră, fără însă a se transforma în subiectul principal al alianței, așa cum ar fi vrut președintele Joe Biden. Rezervele formulate de președintele Emmanuel Macron au tăiat în parte avântul Statelor Unite.

Desigur, terorismul în toate formele şi manifestările sale rămâne o ameninţare persistentă, inclusă ca atare în comunicatul final.

Iar în privința amenințărilor de pe flancul estic, aliații au reitereat "sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova”. Țările membre au reafirmat și faptul că nu vor recunoaște niciodată anexarea Crimeei și au condamnat deturnarea unui avion de linie de către Belarus.

Dar NATO a ezitat să facă un pas decisiv înainte prin oferirea unei foi de parcurs pentru aderare Ucrainei și Georgiei. Așadar, o modalitate de a nu provoca Rusia și de a nu-i da muniție suplimentară propagandei Kremlinului, care acuză NATO de o politică agresivă spre răsărit.

Un pasaj foarte important în documentul final este cel în care aliații promit să se apere în fața "ameninţărilor cibernetice şi hibride, alte ameninţări asimetrice, inclusiv campanii de dezinformare, utilizarea rău intenţionată a tehnologiilor emergente şi a unor tehnologii perturbatoare din ce în ce mai sofisticate".

Mai mult, documentul final face referire şi la cazurile de război hibrid, față de care "Consiliul ar putea decide să invoce articolul 5 din Tratatul de la Washington, ca în cazul unui atac armat”.

Un avertisment fără precedent din partea aliaților adresat Rusiei dar și Chinei că atacurile cibernetice, dezinformarea sau acțiuni ostile pe teritoriul NATO, cum a fost aruncarea în aer a unui depozit de muniții din Cehia, vor putea fi tratate drept acte de agresiune, la care aliații vor răspunde după principiul ”toți pentru unul și unul pentru toți”.

O aducere la un alt nivel a amenințărilor hibride, care ar putea avea consecințe și în politicile interne ale statelor NATO, în măsura în care acestea vor considera că au pe teritoriul lor actori implicați în războiul hibrid.

Și să remarcăm aici că NATO a salutat și recenta înfiinţare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în România".

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 iunie 2021