Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Airbus vs. Boeing: cea mai lungă dispută comercială de la OMC se rezolvă

p051324-426468.jpg

summit ue sua
Aceasta nu înseamnă că totul este perfect în relațiile comerciale transatlantice
Sursa imaginii: 
European Union

UE și SUA au decis marți 15 iunie la Bruxelles să pună capăt unei dispute comerciale începută acum 20 ani prin suspendarea tarifelor vamale pentru cinci ani. 

Această dispută în sectorul aeronauticii începută prin obiecțiile americane privind ajutoarele de stat obținute de compania pan europeană Airbus a dus la un adevărat război comercial. 

SUA a argumentat în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului că orice pârghie obținută de Airbus în materie de finanțare este în detrimentul companiei Boeing. 

In urmă cu doi ani, pentru a se răzbuna, SUA a introdus tarife vamale punitive unei serii largi de produse europene, ceea ce a dus la o măsură similară de partea europeană. In agricultură, vinurile europene sunt acum cel mai taxate de SUA. 

UE a introdus atunci taxe vamale excesive pentru blugi, pentru motocicletele Harley Davidson şi multe alte produse americane. 

Acum, prin decizia de a opri această dispută, se trece de la litigiu la cooperare, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

Anunțul a fost făcut cu câteva minute înaintea începerii summitului UE-SUA la Bruxelles, în urma unei întâlniri între Comisia Europeană și ministrul american al comerțului Katherine Tai. 

Aceasta nu înseamnă că totul este perfect în relațiile comerciale transatlantice întrucât taxele impuse de administrația Trump la importul de oțel și aluminiu rămân în vigoare. 

La fel, Acordul de Liber Schimb UE-SUA îngropat de Donald Trump nu se mai află nicăieri, pe nicio agendă și asta și pentru că el are din ce în ce mai puțin susținători pe plan european.