Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lituania: Deportările staliniste, Holocaustul și memoria lor după 80 de ani

lituania_80_de_ani_de_la_deportare.jpg

Comemorarea a 80 de ani de la deportările staliniste în Lituania
Comemorarea a 80 de ani de la deportările staliniste în Lituania. Circa 17.000 de lituanieni au fost deportați în vagoane de vite
Sursa imaginii: 
AP

În Lituania se comemorează 80 de ani de la primul mare val de deportări staliniste, urmat la scurt timp de invazia Germaniei naziste și Holocaustul evreilor lituanieni. Memoria acestor două mari tragedii apasă și azi Lituaniei.

Lituania a fost ocupată de URSS în iunie 1940, ca și Letonia, Estonia, Basarabia, nordul Bucovinei și Herța, după ce estul Poloniei fusese ocupat în septembrie 1939, urmare a pactului Ribbentropp - Molotov între Germania nazistă și URSS din 23 august 1939. Imediat după sosirea trupelor și a autorităților sovietice a început pregătirea deportărilor în masă în Gulag.

Deportările în masă au început în mai 1941 și au atins apogeul la mijlocul lui iunie. În Lituania ele au atins apogeul în perioada 13 – 19 iunie 1941 când se estimează că un număr de 17.000 de persoane, considerate “dușmani de clasă”, au fost deportate în vagoane de vite înspre nordul extrem, Urali, Siberia sau Kazahstan.

Pe 22 iunie 1941 Lituania a avea să fie invadată de trupele germane odată cu declanșarea de către Hitler a războiului împotriva URSS. Lectorul invitat la Universitatea Vilnius Ovidiu Ivancu a explicat într-un interviu la RFI impactul celor două invazii succesive ale Lituaniei petrecute acum 80 de ani.

Ovidiu Ivancu: Cazul Lituaniei diferă din mai multe puncte de vedere de cel al altor zone ocupate. Deportările staliniste au rămas în memoria colectivă a lituanienilor până astăzi, Există cărți, filme care documentează acest eveniment. Deportarea s-a produs pe fondul începutului sovietizării Lituaniei care a început în perioada 1940 – 1941 și a continuat după reocuparea țării de către URSS în ianuarie 1945.

Deportați lituanieni
Mulți dintre cei deportați au ajuns în zone îndepărtate ale URSS precum Siberia sau Kazahstanul
Sursa imaginii: 
Muzeul Ocupației și al Luptei pentru Libertate, Vilnius

În Lituania au existat, ca și în alte părți și ca în timpul ocupației naziste și colaboraționiști lituanieni care într-un fel sau altul au contribuit la ceea ce s-a întâmplat. Există o pătură a intelectualității lituaniene care dintr-o oarecare naivitate inițială a aderat la aceste principii ale comunismului, apoi există foarte mulți intelectuali lituanieni care după prima fază a naivității au încercat să opună o oarecare rezistență.

Acest fenomen al deportărilor staliniste este povestit și repovestit din generație în generație și reprezintă o traumă în Lituania contemporană.

Reporter: Există chiar și un Muzeu al Ocupației și Luptei pentru Libertate la Vilnius în care este reamintită drama comunizării Lituaniei.

Ovidiu Ivancu: Într-adevăr există un astfel de muzeu în fostul sediu al NKVD (KGB) undeva în centrul capitalei Vilnius, plasat pe o stradă nu departe de parlamentul Lituaniei, ceea ce în sine este un lucru simbolic.

Dacă vorbim din nou azi, în 2021, despre ce reține memoria colectivă din perioada sovietizării ar trebui să facem o distincție între Lituania urbană și Lituania rurală. Lituania urbană este și astăzi profund anticomunistă, în schimb în Lituania rurală lucrurile sunt ceva mai complicate pentru că sovietizarea a lăsat mai multe urme acolo și mai există zone în care nu întâlni zone în care atitudinea să fie la fel de puternic anti-comunistă ca în Lituania urbană.

Reporter: Deportările staliniste din iunie 1941 au fost urmate la numai opt zile de ocuparea Lituaniei de către Germania Nazistă, imediat după declanșarea războiului împotriva URSS pe 22 iunie 1941. Unii lituanieni au văzut aceasta inițial ca pe o eliberare. Ocupația a dus la un genocid de proporții împotriva populației evreiești aflată în Lituania la acea dată și estimată la 250.000 de persoane.

Ovidiu Ivancu: Într-adevăr, aproape 90% dintre evreii din Lituania au fost nimiciți în timpul ocupației naziste. Din nou ca o specificitate a Lituaniei, persecutarea populației evreiești a început încă din primele zile ale ocupației, așa cum s-a întâmplat în alte țări și teritorii ocupate de naziști.

Evrei escortați de colaboraționiști lituanieni, 25 iunie 1941 Vilnius
Naziștii și colaboratorii lor lituanieni au ucis aproape 90% dintre evreii lituanieni în perioada 1941 - 1944
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

Germania nazistă a avut și sprijinul unor colaboraționiști lituanieni în procesul de exterminare a evreilor, care așa cum spuneai au privit inițial ocupația ca pe o eliberare. Însă iluzia eliberării nu a durat foarte multă vreme pentru că proporțiile Holocaustului înfăptuit aici încă din primele zile nu a mai lăsat niciun loc vreunei iluzii colective că ocupația ar fi o eliberare.

Reporter: Memoria unora dintre acești asasini care au ucis evrei cot la cot cu naziștii este păstrată chiar și astăzi și cinstită de unii lituanieni.

Ovidiu Ivancu: Aici avem o problemă similară, nu știu dacă și proporțiile sunt similare, cu cea pe care o avem în România: nu se face foarte bine distincția între ceea ce înseamnă un criminal și ceea ce înseamnă un luptător antisovietic, există încă o confuzie destul de mare.

Această confuzie este întreținută în Lituania și de faptul că comunitatea evreiască trăitoare aici este slab reprezentată. Deci pârghiile prin care evreii lituanieni ar putea să tempereze acest entuziasm al celebrării criminalilor de război sunt foarte puține. În timpul Holocaustului imensa majoritate a evreilor din Lituania au fost masacrați, iar mulți supraviețuitori au ales să emigreze după Holocaust

La nivel oficial se încearcă rezolvarea problemei, există încă nume de străzi, există statui care celebrează anumite persoane care un trecut nazist, ei sunt încă prezenți în memoria colectivă ca eroi.

Reporter: Cât de multe cântăresc acest memorii combinate, ale deportărilor staliniste și ale Holocaustului în Lituania de astăzi?

Ovidiu Ivancu: Din păcate în Lituania Holocaustul, deși este prezent ca traumă în mod evident, nu ocupă prim planul față de ceea ce oamenii resimt față de comunism.

Independența Lituaniei 11 martie 1990
Lituania și-a declarat independența de URSS la 11 martie 1990 care a fost recunoscută pe plan internațional în august 1991
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Există mai multe cauze, probabil că una dintre cauze ține de o doză de antisemitism european care nu a dispărut odată cu terminarea celui de-al doilea război mondial, este absurd să ne imaginăm că antisemitismul a dispărut doar pentru că cel de-al doilea război mondial a avut un anumit deznodământ și pentru că avem anumite legi în vigoare azi.

Aș spune însă că, și aici avem o situație similară celei din România, antisemitismul este mult mai prezent, o reacție adversă împotriva comunismului8 este mult mai importantă decât ceea ce se întâmplă referitor la Holocaust.

Reporter: Probabil pentru că Lituania a fost ocupată și desființată ca stat. În România statul era totuși condus de comuniștii autohtoni.

Ovidiu Ivancu: Aceasta este o cauză importantă. În memoria colectivă lituaniană comunismul a durat mai mult și a lăsat mai multe sechele și atunci evident între cele două traume cea care cântărește mai mult este cea a comunismului pentru că urmele ei sunt mult mai adânci.

Evident, este o situație incomparabilă cu ceea ce s-a întâmplat în România, Lituania a încetat să existe ca stat, limba lituaniană a avut un statut extrem care se vede și astăzi în sensul că, spre exemplu, în Lituania există un organism de stat care monitorizează folosirea limbii în contexte oficiale.

Sunt foarte multe traume legate de comunism, foarte multe traume de dispariția Lituaniei ca stat și atunci asta este una dintre explicații: de ce comunismul este mult mai prezent ca traumă, decât ceea ce s-a întâmplat în timpul ocupației naziste și Holocaustul.

Ovidiu Ivancu este lector invitat la Universitatea din Vilnius. El predă limba și cultura română la Institutul de limbi străine și limba engleză la Institutul de Relații Internaționale și Științe Politice


Ovidiu Ivancu
Sursa imaginii: 
Ovidiu Ivancu Facebook

 

 
Ascultați interviul cu Ovidiu IVANCU realizat de Petru CLEJ