Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Wiener (USR PLUS): BOR ar trebui să fie mult mai activă/Imunitatea colectivă, cu siguranță nu în septembrie

Covid Adrian Wiener test negativ China.jpg

Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Adrian Wiener: În China nu există imunitate colectivă în fața Covid-19
Sursa imaginii: 
Facebook/Adrian Wiener

Biserica ar trebui să se implice mai mult în campania de vaccinare din România, spune la RFI vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților Adrian Wiener (USR PLUS). El crede că imunitatea colectivă nu va fi atinsă în septembrie, așa cum și-au propus autoritățile, întrucât ritmul de vaccinare anti-Covid a scăzut, iar tulpina indiană a coronavirusului este mult mai contagioasă.

Ritmul vaccinării anti-Covid a scăzut puternic în România. Datele publicate marți arată că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat doar 32 de mii de persoane, dintre numai 13 mii au primit prima doză. În plus, autoritățile încep să închidă centre de vaccinare unde nu mai vine nimeni pentru imunizare, iar peste patru milioane de doze de vaccin din cele șapte milioane care ar fi trebuit să ajungă în România luna aceasta vor fi suspendate.

În opinia lui Adrian Wiener, ritmul de vaccinare a scăzut în România și din cauza unei campanii antivacciniste din ce în ce mai active: ”Există o contracampanie destul de susținută a mișcării antivacciniste, care crește această categorie de persoane ezitante, care ezită să se vaccineze. Exacerbarea efectelor adverse de către mișcarea antivaccinistă și diminuarea până la anulare a efectelor pozitive, a beneficiilor vaccinării cântăresc foarte mult”.

 

România cere să-i fie livrate mai puține doze de vaccin anti-covid în lipsă de doritori. Care e strategia la sate?

 

Răzvan Cherecheș: Ritmul vaccinării va scădea din cauza relaxărilor/Valul patru, la toamnă

 

Medicul parlamentar declară că Biserica ar trebui să se implice mai mult în campania de vaccinare: ”Pentru o parte din populație contează foarte mult transmițătorul. Aici insist că Biserica Ortodoxă Română are și un rol social sau bisericile, în general și ar trebui să preia și componenta de utilitate socială, efectivă, care nu ține de religie sau de biserică în sine, dar ține de nevoia acestui popor. Cred că ar trebui să fie mult mai activă, pentru că în general, cel care transmite mesajul este încărcat cu credibilitate, nu mesajul neapărat în sine”.

Adrian Wiener crede că imunitatea colectivă nu va putea fi atinsă în septembrie, așa cum și-au propus autoritățile: ”Nu, cu siguranță nu și cu atât mai mult cu cât în contextul unei contagiozități mult mai mari, probabil că nu mai vorbim de 70%, probabil că vorbim de un nivel al vaccinării undeva spre 75, poate chiar 80%, care să asigure cu siguranță imunitatea de turmă. Eu sper totuși ca la începutul anului viitor să înțelegem că trebuie să trecem nu doar de vaccinarea în sine, ci de convingerea, de schimbarea mentalului colectiv în acest sens (...), luând în considerare și persoanele care s-au îmbolnăvit deja, nu doar cele vaccinate”.

 
Adrian Wiener, despre ritmul scăzut al campaniei de vaccinare anti-Covid