Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului pe ordinea de zi a Parlamentului

Renate Weber eurodeputata ALDE revocare Lazar.jpg

Sursa foto: Facebook/Renate Weber
Image source: 
Facebook/Renate Weber

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a fost convocat plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru a se dezbate revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al poporului, transmite news.ro.

”Plen al Camerelor reunite, la ora 13.00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de avocat al poporului a doamnei Renate Weber. Comisiile juridice se vor reuni după şedinţa Birourilor Permanente Reunite pentru a întocmi raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR PLUS şi UDMR şi vor întocmi, până la ora plenului, raportul şi proiectul de hotărâre de revocare”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban.

Întrebat ce i se reproşează lui Renate Weber, Orban a precizat: ”Încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării” și a adăugat că, până la finalul sesiunii parlamentare, va fi numit un nou Avocat al poporului.

Parlamentul a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Renate Weber susţine, într-un comunicat de presă, că respingerea rapoartelor nu duce, însă, la demiterea sa şi acuză încălcări ale Constituţiei în procedura de demitere.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.