Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

Renate Weber referendum Iohannis.jpg

Renate Weber
Image source: 
Facebook/Renate Weber

Plenul reunit al Parlamentului a decis  miercuri revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocatu al Poporului. 

Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocata Renate Weber din funcția de avocat al Poporului cu 247 de voturi în favoare și 32 împotrivă. 

„Curtea Constituțională, în jurisprudența sa, a consacrat faptul că Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea Avocatul Poporului s-a realizat în limitele stabilite. (...) În urma debaterii cererii de revocare, membrii comisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a dnei Renate Weber Avocat al Poporului și a hotărât cu majoritate de voturi să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a dnei Renate Weber, Avocat al Poporului”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL).

PSD a refuzat să participe la vot și a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de hotărâre prin care Renate Weber a fost revocată din funcție. Coaliția aflată la guvernare nu a nominalizat încă o persoană care să preia conducerea instituției.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că social-democraților vor ataca la CCR revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Rapoartele Avocatului Poporului din perioada 2018-2020 au fost respinse, marți, în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Parlamentarii PSD și AUR au susținut că rapoartele nu se votează, ci trebuie doar prezentate.  Respingerea Rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 încalcă dispozițiile constituționale, susține Avocatul Poporului: „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.