Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit Biden-Putin. Va reuși președintele american să traseze liniile roșii pe relația cu Moscova?

putin_biden.png

Vladimir Putin și Joe Biden
Sursa imaginii: 
Angela WEISS, Alexey DRUZHININ AFP via rfi.fr

Geneva  este  locul care i-a primit pe cei doi președinți  Biden și Putin, într-o întâlnire considerată  crucială  având în vedere contextul tensionat al relațiilor dintre Statele Unite și Rusia  și  crizele nenumărate care  opun cele două state- începând cu agresiunea Rusiei și anexarea Crimeei, amestecul  Moscovei în alegerile prezidențiale americane  sau  atacurile cibernetice  lansate de hackeri ruși la adresa  instituțiilor și companiilor americane.

Că relația dintre cele două superputeri se află într-un moment foarte dificil,  o arată și faptul  că cei doi ambasadori sunt retrași temporar de la post. 

Însă pentru lumea întreagă e important ca cei doi președinți să găsească  un punct comun și să îmbunătățească dialogul.  

Care sunt mizele aceste întâlniri, dacă vor reuși cei doi să dea tonul resetării relației între statele lor în orașul în care în urmă cu 36 de ani se întâlneau  Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov,  am discutat cu Alina Inayeh, director German Marshall Fund România

“Nu cred că putem vorbi despre o resetare a relațiilor cu Rusia, Biden a spus în repetate rânduri că el nu-si dorește o resetare a relațiilor cu Moscova. Ce așteptăm de la această întâlnire este ca Biden să traseze liniile roșii, mi se pare important ca Biden să-i transmită liderului rus acestea sunt lucrurile pe care le putem negocia, acestea sunt domeniile în care putem coopera și de aici încolo nu mai poți trece… Cred că Biden trebuie să spună din nou, răspicat, că integritatea țărilor din proximitatea Rusiei este sacrosantă, e adevărat că e puțin târziu pentru că această integritate a fost știrbită în repetate rânduri, de asemenea mă aștept ca președintele american să reitereze, așa cum au facut-o liderii NATO, că articolul 5 este și el sacrosant, orice țară membră NATO intră sub incidența articolului 5 și, la fel cum din nou au subliniat liderii NATO acum câteva zile ,articolul 5 acoperă și acțiunile hibride, nu numai pe cele militare clasice. Deci, măcar aceste două linii roșii dacă Biden i le va transmite lui Putin și mie mi se pare că acest summit va fi un succes.“

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a mulţumit omologului său american, Joseph Biden, pentru iniţiativa organizării summitului bilateral, exprimând speranţa că discuţiile de la Geneva vor fi "productive". La summitul de la Geneva participă, alături de preşedinţii Joseph Biden şi Vladimir Putin, secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a ne întâlni", a afirmat Vladimir Putin la începerea întrevederii. "Avem mult de lucru. Relaţiile dintre Rusia şi SUA au acumulat multe lucruri care necesită cel mai înalt nivel şi sper că întâlnirea noastră va fi productivă", a subliniat Vladimir Putin, conform BBC News. "Vom lucra în interes reciproc", s-a limitat să afirme Joseph Biden.

 

 
Alina Inayeh, director German Marshall Fund Romania