Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lansarea primelor obligațiuni europene comune a fost un succes pe piețele internaționale

eurobonds.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Prima ieșire a Comisiei Europene pe piețele internaționale, pentru a finanța Planul de Redresare și Reziliență a fost un succes. Momentul este semnificativ.

Douăzeci de miliarde de euro. Aceasta este suma pe care Bruxelles-ul a reușit să o strângă la prima ieșire pe piețele financiare pentru a începe finanțarea planului de redresare și reziliență. Comisia Europeană și-a propus să strângă aproape 700 de miliarde de euro pentru a finanța planul numit Next generation EU, a cărui valoare totală este de 750 de miliarde.

Așa cum au transmis agențiile de presă, citând-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Layen, operațiunea „a trezit un interes foarte puternic din partea unui grup mare de investitori”. Cererea de obligațiuni europene pe piață a fost de șapte ori mai mare decât oferta, ceea ce a permis obținerea unui preț atractiv.

Obligațiunile au o durată de zece ani, la o dobândă de 0,1%, ceea ce arată, în cele din urmă, încrederea de care economia europeană se bucură pe piețele internaționale.

Străpungere

Succesul acestei prime ieșiri pe piețele internaționale este, de asemenea, și o confirmare a străpungerii politice pe care statele membre au reușit să o realizeze în domeniul atât de sensibil al mutualizării datoriilor.

Să ne amintim cât de dificile au fost negocierile pentru a depăși ostilitatea mai multor țări așa-numite „frugale”, conduse de Olanda, care sunt îngrijorate de nevoia de a finanța cheltuielile țărilor din sudul Europei conform lor.

Iată că piețele financiare au încredere că sistemul va funcționa și că Uniunea Europeană este un client sigur. Cu alte cuvinte, solidaritatea a fost bine primită de investitori.

Fondurile astfel obținute vor fi folosite pentru reforme, pentru finanțarea cercetării și a unor proiecte inovative, pentru clădiri verzi și stații de încărcare pentru mașini electrice, creșterea rezilienței sistemelor de sănătate și așa mai departe. Ideea este de a face o economie europeană mai competitivă.

Atenție, fragil!

Spania și Italia, statele membre lovite cel mai rău de pandemie, dar și cu economii și finanțe mai fragile, sunt principalii beneficiari, cu aproape 70 de miliarde de euro fiecare, înaintea Franței (aproape 40 de miliarde).

Cu peste 29 de miliarde de euro, România ocupă locul al șaptelea după valoarea nominală a alocărilor și locul al șaselea ca procent din PIB.

România orientează o parte din fondurile repartizate și pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură care nu sunt neapărat verzi, dar care, din cauza slabei capacități administrative, nu au putut fi realizate în cei peste 20 de ani de când au început negocierile de aderare.

Să nu uităm însă de clauza statului de drept. Piețele financiare și-au demonstrat încrederea în economia europeană, dar aceasta nu trebuie subminată prin corupție și derapaje de la ceea ce se numește domnia legii.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica