Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Principala realizare a summit-ului Biden-Putin. Fota: ”O ameliorare în câștigul tuturor, dar mai e mult până departe”

principala_realizare_summit_biden_putin_fota_sua_rusia.jpg

Preşedintele SUA, Joseph Biden, și liderul rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Facebook/Casa Albă

La summit-ul Biden-Putin de la Geneva, fiecare a obținut ceva important pentru consum intern, declară la RFI directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota. El crede că nu există un câștigător cert al întâlnirii și că nici nu trebuie pusă problema în acești termeni.

Summit-ul Biden-Putin de la Geneva s-a încheiat cu o declarație comună referitoare la stabilitatea strategică. Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată, se arată în document.

De asemenea, cei doi lideri au făcut declarații separat. Joe Biden spune că tonul întâlnirii a fost pozitiv și că agenda sa nu este îndreptată împotriva Rusiei, ci pentru poporul american. Consecințele asupra Rusiei ar fi devastatoare, dacă dizidentul rus Alexei Navalnîi ar muri, mai afirmă șeful Casei Albe.

De partea sa, Vladimir Putin declară că discuțiile au fost foarte constructive. De remarcat că de fiecare dată când i s-au pus întrebări incomode, liderul de la Kremlin a răspuns dând contraexemple din Statele Unite.

 

Reporter: Ce au obținut Joe Biden și Vladimir Putin, după acest summit?

Iulian Fota: Fiecare a obținut ceva important pentru consum intern. Președintele Putin a arătat din nou, în primul rând societății ruse, dar și întregii lumi, că este tratat ca un egal și lucrul ăsta a avut grijă și domnul președinte Biden să-l sublinieze, vorbind de Rusia ca mare putere, chiar la începutul reuniunii. Președintele Biden în primul rând își completează marele turneu de politică externă (...), arată că din nou este liderul lumii occidentale, pentru că nu cred că este o coincidență că întâlnirea cu președintele Putin a fost ultima (...). În plus, le arată criticilor din SUA că e atent la Rusia, pune piciorul în prag, dar pe de altă parte, dă o șansă dialogului. De altfel, cred că asta este principala realizare a acestei întâlniri, asistăm la o ameliorare a relațiilor bilaterale americano-ruse, ceea ce cred că într-un final, apropo de stabilitate și pace, e în câștigul nostru, al tuturor.

 

 

Concluziile summit-ului SUA-Rusia: rivalitate stabilă și predictibilă în continuare

 

SUA și Rusia pledează pentru "dialog în scopul stabilităţii strategice", într-o declaraţie comună

 

Rep.: Vi s-a părut că unul dintre cei doi lideri ar fi avut o poziție de superioritate față de celălalt? Putem spune că există un câștigător cert al acestei întâlniri Biden-Putin?

I.F.: Nu, nu cred că are rost să punem problema în termenii ăștia. Nimănui nu i-ar fi convenit și în primul rând celor două țări implicate, o deteriorare în continuare a relațiilor bilaterale americano-ruse. Sunt două țări posesoare de arme nucleare și faptul că ele subliniază împreună într-un comunicat final, comunicat final în care mulți nu speram, asta așa ca o paranteză, că în nici un caz nu vor ajunge la o confruntare nucleară directă, mie mi se pare extrem de încurajator.

 

”Mai e mult până departe, în dialogul SUA-Rusia”

 

Rep.: Ce semnificație are faptul că Joe Biden și Vladimir Putin au ales să facă declarații separat, nu într-o conferință de presă comună?

I.F.: Mai e mult până departe. Sunt pași încurajatori în vederea dialogului, dar sunt încă multe aspecte neclarificate, nelămurite și de altfel s-a văzut din declarațiile celor doi că sunt în continuare arii sau probleme în dispută. Este clar de exemplu că pe chestiunea democrației în Rusia, Navalnîi și așa mai departe, președintele Biden și SUA și Occidentul în ansamblu vor continua să adopte o poziție pe care președintele Putin nu o agreează și nu o salută și nu o va îmbrățișa și probabil că asta va fi ultima dintre chestiunile delicate care vor fi ameliorate, dacă se va vedea vreodată o ameliorare.

 

Rep.: Ce credeți că va urma după întâlnirea Biden-Putin?

I.F.: Se va relua dialogul, prin intermediul celor doi ambasadori, pentru că ei revin la post rapid și vor începe să discute temele, că cyber este deja... aici iar e o chestiune foarte interesantă, cyber-ul pare să fie domeniul de creștere a încrederii între americani și ruși, în acest moment. Deci trebuie urmărite foarte atent negocierile astea pe zona de cyber. În primul rând, ele s-ar putea să genereze norme standard de Drept internațional și de comportament în zona de cyber și asta este important și relevant pentru toată lumea. Doi: repet, mie mi se pare că ăsta este domeniul unde au fost foarte multe probleme în ultimul timp și cred că este domeniul ales ca domeniu-test. Deci dacă lucrurile vor evolua bine pe zona de cyber și cele două state vor căpăta mai multă încredere unele în altele, probabil că influența asta pozitivă se va răsfrânge și asupra negocierilor de pe alte zone.

 
Iulian Fota, despre întâlnirea de la Geneva dintre Joe Biden și Vladimir Putin