Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO, mesaj explicit către Rusia referitor la trupele din Transnistria

nato.jpg

Sediul NATO din Bruxelles
Sursa imaginii: 
nato.int

Revista presei Europa Plus:

- În declaraţia de la sfârşitul ultimei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, NATO a cerut în mod explicit Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria;

- În Ucraina societatea civilă este mai eficientă decât autoritățile în lupta pentru protecția mediului

NATO a cerut din nou Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria. Acest lucru este afirmat în declaraţia de la sfârşitul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles de pe 14 iunie 2021, scrie publicația stiri.md.

"Reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Moldovei în cadrul graniţelor lor recunoscute la nivel internaţional.
Solicităm Rusiei, în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale, să retragă trupele pe care le-a desfăşurat în toate cele 3 ţări fără consimţământul lor", este menţionat în comunicat.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor NATO solicită, de asemenea, Rusiei "să-şi asume un rol constructiv în procesul de soluţionare transnistreană".
"Ne-am angajat să sprijinim şi să facilităm reformele democratice în Moldova prin iniţiativa noastră de a consolida capacităţile de apărare şi securitate conexe", se spune în declaraţie.

În luna aprilie a.c. mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria, care se mărgineşte cu aceasta, a transmis portalul de știri deschide.md. Imagini din satelit publicate atunci de canalul Nexta Telegram, cu sediul în Polonia, arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol.

Rusia dispune în Transnistria oficial de un efectiv de aproximativ 1.700 de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Dar capacitatea reală a contingentului rusesc din regiunea transnistreană, care are frontieră comună cu Ucraina, nu este cunoscută. GOTR a fost formată la 1 iulie 1995, în baza a ceea ce rămăsese din fosta Armată a IV-a sovietică, dislocată în Transnistria înainte de prăbuşirea URSS. În anul 1992, militarii ruşi au participat la conflictul armat de partea separatiştilor transnistreni, deşi Moscova insistă asupra rolului său de pacificator. De atunci, Transnistria a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului.

 

Ucraina: Societatea civilă mai eficientă decât autoritățile în lupta pentru protecția mediului

Deciziile privind schimbările climatice luate la recent încheiata reuniune  a statelor membre G7 obligă implicit și Ucraina să-și schimbe politicile de mediu, scrie publicația Pravda.

La Conferința ONU pe teme climatice programată pentru luna noiembrie a.c., Ucraina trebuie să prezinte planul național privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, dar majoritatea observatorilor locali apreciază că cifrele prezentate de autorități vor fi supravaluate.

”Ne-am obișnuit ca guvernul să promită multe și să nu facă mai nimic. Exact la fel s-a întâmplat și se va întâmpla și în continuare în privința mediului și a energiilor verzi. Întreprinderile ucrainiene nu sunt sprijinite în niciun fel pentru a dezvolta resurse de energie regenerabilă.

Societatea civilă este foarte îngrijorată de acest aspect și trebuie spus că asociațiile neguvernamentale și fundațiile de caritate fac mult mai mult pentru protecția mediului decât fac autoritățile. Recenta campanie de împădurire care prevede plantarea a 5,5 milioane de arbori nu este o inițiativă guvernamentală ci una privată.

Tot inițiativele private au stat la baza puținelor realizări de până acum ale Ucrainei privind schimbarea modelelor de consum, reciclarea deșeurilor, achiziționarea de mijloace de transport ecologicePoliticile de mediu ale Ucrainei trebuie să urmeze normele Uniunii Europene, iar asta înseamnă că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 50-55% față de nivelurile înregistrate în anii 1990”, mai scrie publicația citată

Jurnaliștii ucrainieni îl citează pe miliardarul american Bill Gates, care în cartea sa ”Clima: cum poate fi evitat dezastrul” amintește că, mult înainte de apariția pandemiei, savanții avertizaseră asupra declanșării iminente a unei epidemii neobișnuite, dar nici politicienii, nici marile companii nu le-au dat dat atenție, iar situația nu trebuie să se repete în cazul schimbărilor climatice care amenință omenirea cu un dezastru global.

Într-un raport prezentat în luna februarie a.c. Banca Mondială atrage atenția Ucrainei asupra vulnerabilității sale în fața schimbărilor climatice și recomandă autorităților de la Kiev să aplice impozite suplimentare tuturor agenților economici care contribuie la creșterea emisiilor de Co2 și să respecte prevederile Acordului Verde adoptat de Uniunea Europeană
 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Diana Lupan - Republica Moldova
Valeria Kovalenko - Ucraina

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 17 iunie 2021