Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: CEC, obligată să deschidă cel puțin 190 secții de votare în străinătate. PAS, PPDA: ”Este o victorie”

lazi_rfi.jpg

La 11 iulie, în R.Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău, magistrații Curții de Apel au decis, după șapte ședințe că, Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie să-și revizuiască decizia legată de deschiderea secțiilor de votare, în străinătate, la anticipate. Astfel, prin hotărârea instanței, CEC este obligată să țină cont de solicitarea Ministerului de Externe și anume ca în diasporă să activeze cel puțin 190 secții de votare și nu 146, cât prevede acum hotărârea Comisiei Electorale Centrale. Mai mulți concurenți electorali, care au depus contestații, au salutat decizia de joi a magistraților. 

”Curtea de Apel Chișinău a declarat parțial ilegală hotărârea CEC de deschidere a 146 de secții de votare în diasporă. CEC trebuie acum să adopte hotărârea prin care să decidă deschiderea a nu mai puțin de 190 de secții de votare așa cum a propus Ministerul Afacerilor Externe. Este o victorie a cetățenilor Republicii Moldova - atât a celor de acasă, cât și, mai ales, a celor din diasporă. Așteptăm acum de la CEC să intre în sfârșit în legalitate”, susține vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

”Victorie”, ”Dragă Diasporă, noi am câștigat”, ”A triumfat Demnitatea și Adevărul” – este mesajul lui Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, una dintre formațiunile care s-a adresat instanței pentru a obliga CEC să deschidă mai multe secții de votare în diasporă.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor în R.Moldova, Vlad Bilețchi, susține că este o decizie ”corectă și curajoasă”.” Legea este una și ea stipulează clar - toți cetățenii trebuie să aibă dreptul să voteze, iar acest principiu fundamental nu poate fi călcat în picioare după bunul plac al CEC-ului”, consideră Bilețchi.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea deciziei instanței. Nici liderul PSRM, Igor Dodon, nu a comentat în vreun fel hotărârea Curții de Apel Chișinău.

Precizăm că, propunerea de a deschide același număr de secții de votare ca și la prezidențiale, adică 139, a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC, desemnat de Partidul Socialiștilor. Ulterior, CEC a decis să deshidă cu șapte secții de votare mai mult, ceea ce a trezit indignarea mai multor partide, înscrise în cursă.

Să mai spunem că, în stânga Nistrului, nu vor mai fi deschise secții de votare la Bender (Tighina). Magistrații au obligat recent autoritatea electorală să-și revizuiască decizia. Prin urmare, la alegerile din 11 iulie, vor fi deschise 41 birouri electorale și nu 44 câte și-au dorit membrii CEC.

Până în prezent, CEC a înregistrat 21 concurenți pentru scrutinul din 11 iulie 2021, iar alte trei dosare se află în proces de examinare.

Pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a acreditat 1043 observatori, dintre care 890 observatori naționali și 153 observatori internaționali. În conformitate cu prevederile cadrului legal, CEC acreditează în calitate de observatori naționali reprezentanți ai asociațiilor obștești calificat din Republica Moldova sau reprezentanți ai concurenților electorali și observatori internaționali - reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai guvernelor statelor străine și ai organizațiilor nonguvernamentale din străinătate, precum și experți internaționali în domeniul electoral. Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 3 iulie 2021. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia Curții de Apel privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate