Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Continuă Cipru controversata practică a acordării ”pașapoartelor de aur”?

pasaport_cipru.jpg

Image source: 
euractiv.com

Oficial, Cipru, stat membru al Uniunii Europene, a oprit încă din 2020 controversata practică a acordării așa-numitelor pașapoarte de aur. Este vorba despre acordarea cetățeniei cipriote și, pe cale de consecință, a tuturor drepturilor de care se bucură un cetățean european, oricărei persoane care aduce pe insulă cel puțin 2,5 milioane de euro.

Sistemul a funcționat timp de 13 ani, dar în toamna anului trecut guvernul de la Nicosia a anunțat oprirea sa, în urma acuzațiilor de corupție.

Potrivit unei anchete oficiale, 53% din cele peste 6.700 de pașapoarte emise au fost „ilegale”, din cauza nerespectării întocmai a procedurilor și a verificărilor insuficiente. Practica acordării acestor pașapoarte a fost criticată și de Comisia Europeană.

Dar, potrivit relatărilor presei locale, preluate de portalul Eurotopics, se pare că Nicosia continuă să proceseze cereri de naturalizare de la străini bogați în schimbul banilor. Astfel, Comisia Europeană a lansat un nou avertisment către Nicosia și amenință cu o acțiune în fața Curții Europene de Justiție.

Așa cum spune un comentator al ziarului Cyprus Mail, guvernul dă dovadă de o abordare contabilicească și se crede inteligent. Dar, în realitate, face noi greșeli în ceea ce pare o încercare de a continua procesarea cererilor în așteptare.

O abordare ”pragmatică”

Răspunsul său la amenințarea Comisiei a fost că problema este tratată de Serviciul Juridic de stat ... și va răspunde în termen de două luni.

Cu alte cuvinte, procesarea cererilor ar continua, probabil pentru că guvernul gândește în felul următor: orice procedură împotriva Ciprului la Curtea Europeană de Justiție ar putea dura ani de zile până la un verdict final. Iar amenda ar fi semnificativ mai mică decât venitul generat prin aprobarea cererilor în așteptare - peste un miliard de euro. O sumă, totuși, semnificativă pentru un stat cu un milion de locuitori.

Într-adevăr, pare o abordare pragmatică – în definitiv, Nicosia nu se află încă în culpă față de legislația europeană și încă mai poate încasa o sumă frumușică.

Dar pe termen mediu și lung, această gândire poate fi păguboasă, dacă ne gândim la problemele de imagine.

Un editorialist al publicației Dialogos explică situația:

„Niciun investitor străin serios nu este dispus să-și murdărească numele într-o țară care se îndreaptă către procedurile de încălcare a legislației europene.

Este posibil ca doar escrocii să fie interesați să investească într-o astfel de țară. Și tocmai acesta este motivul pentru care sistemul cipriot de acordare a pașapoartelor de aur abundă în fraude și printre aplicanți se numără multe persoane căutate.

În prezent, nici o instituție a UE nu privește Cipru cu încredere. Toată lumea privește țara cu suspiciune. Și acest lucru are un impact negativ uriaș asupra economiei și a altor domenii, inclusiv spinoasa chestiune a divizării Ciprului”.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 18 iunie 2021