Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SIJJ: Bruxelles amintește că legea europeană prevalează asupra celei naționale

p049982-96146.jpg

justitie UE
Deciziile Curții Europene de Justiție sunt constrângătoare pentru toate tribunalele și instanțele din UE
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană spune că a luat notă de motivarea Curții Constituționale care a decis că articolele de lege ce se referă la înființarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sunt constituționale. Bruxelles amintește însă că legea europeană prevalează asupra celei naționale. 

Comisia Europeană a făcut referire și la decizia recentă a Curții de Justiție Europene care arată că România trebuie să respecte recomandările făcute de Bruxelles în cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV).

Curtea Constituțională a motivat însă că „prioritatea de aplicare a dreptului UE nu trebuie percepută în sensul înlăturării sau desconsiderării identității constituționale naționale”.

La aceasta, Comisia Europeană răspunde că, dimpotrivă, legea europeană prevalează întotdeauna asupra celei nationale și că deciziile Curții Europene de Justiție sunt constrângătoare pentru toate tribunalele și instanțele statelor membre. 

Asa cum am amintit-o mereu și chiar de curând, prioritatea de aplicare a dreptului UE este un soclu fundamental al ordinii juridice comunitare, ca și faptul că deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii și trebuie aplicate de curțile naționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al instituției, Dana Spinanț. 

Revenind la MCV, una dintre recomandări se referă la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. De această acțiune depinde în mod direct ieșirea României din cadrul MCV-ul, o performanță pe care Bulgaria a avut-o anul trecut deja. 

Ultimul raport MCV publicat de Comisia Europeană în 8 iunie recomandă încetarea monitorizării reformei justiției și a statului de drept în România odată ce recomandările sunt implementate. 

Din acel moment, România părăsește statutul de membru UE de categoria a doua și intră în monitorizarea globală a statului de drept în UE, unde se găsesc toate celelalte țări.