Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Kremlinul se lovește de propria propagandă antivaccinistă, dar pericolul este generalizat

moscow_kremlin_from_kamenny_bridge.jpg

Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Rusia trebuie să ne dea mult de gândit în ce privește pericolele pandemiei, mai ales în condițiile unei rate scăzute de vaccinare. Dar realitățile sanitare din Rusia ne spun multe și despre efectele perverse ale campaniilor de dezinformare.

Astăzi vorbim mult despre relaxările decise de guvernele europene, ne gândim la vacanța de vară, dar Rusia este departe de așa ceva.

O săptămână de vacanță forțată, decisă de primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe 12 iunie, în ideea de a opri răspândirea virusului, tocmai s-a încheiat ieri. Iar rezultatele nu sunt cine știe ce.

Peste 17.000 de noi cazuri de contaminare fuseseră raportate pe 20 iunie, transmite Courrier International. Ceea ce plasează Rusia pe locul trei în lume, în privința circulației coronavirusului, după India și Brazilia negaționistului Bolsonaro.

Aproape jumătate din noile infecții se înregistrează în Moscova. Rata mortalității este, de asemenea, în creștere, cu aproape 3.000 de decese înregistrate între 14 și 20 iunie, un nivel nemaiîntâlnit de la mijlocul lunii martie. Iar aici, cifra trebuie luată cu precauție, dat fiind faptul că datele furnizate de autoritățile ruse nu sunt mereu credibile.

După cum constată portalul Eurotopics, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, în Rusia nu au existat restricții de luni de zile. Cu toate acestea, mai puțin de 10% din populație a fost vaccinată până acum, iar acum numărul cazurilor crește rapid.

Vaccinare obligatorie? Se poate întâmpla în Rusia

Acest lucru a determinat o dezbatere cu privire la vaccinarea obligatorie. În Moscova au fost deja introduse reglementări care obligă companiile să se asigure că 60 la sută din angajații lor sunt vaccinați.

Desigur, aceste realități ar trebui să fie cât se poate de jenante pentru trolii Moscovei și idioții lor utili de pe rețelele de socializare, care ba au ridicat în slăvi Rusia lui Putin pentru gestionarea exemplară a pandemiei, ba au pus sub semul întrebării eficacitatea vaccinurilor, ba s-au ridicat contra unei închipuite vaccinări obligatorii.

Iată că vaccinarea obligatorie este acum luată în considerare chiar de autoritățile de la Moscova. Și mai observăm că populația Rusiei pur și simplu nu are încredere în vaccinul produs de propria țară. Pe de o parte, este explicabil, având în vedere că însuși Vladimir Putin a ținut secretă marca vaccinului pe care și l-a inoculat.

Pe de altă parte, propaganda Kremlinului suferă o lovitură de proporții, atunci când pretinde că întregul popor este strâns unit în jurul conducătorului, cu excepția câtorva opozanți, agenți ai Occidentului.

În sfârșit, Kremlinul culege acum roadele amare ale propriei campanii de dezinformare cu privire la coronavirus și vaccinare.

Dar îngrijorări cu privire la apariția de noi focare, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, se fac simțite și în Europa de Vest. Londra a amânat măsurile de relaxare, autoritățile portugheze au decis noi restricții în capitala Lisabona și în împrejurimi, în timp de dezbateri pe aceeași temă se poartă în Germania și Spania.

Toate acestea ne arată că pandemia este încă aici și că pericolul nu a trecut. Europa nu a atins încă imunitatea de turmă prin vaccinare iar cei care nu au fost inoculați sunt acum foarte expuși.

În aceste condiții, un nou val al pandemiei devine inevitabil odată cu trecerea sezonului cald, avertizează specialiștii.

Iar cei care încă mai sunt dispuși să creadă în teoriile conspirației și să plece urechea la propaganda Kremlinului, n-au decât să privească în față amara realitate sanitară a Rusiei de azi.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica