Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moțiunea de cenzură a PSD, depusă miercuri. Ce șanse are demersul?

motiune_cenzura_psd_depusa_miercuri.jpg

Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. (Sursa foto: Facebook/Camera Deputaților)
Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.(Sursa foto: Facebook/Camera Deputaților)

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîțu va fi depusă miercuri de PSD. Documentul ar urma să fie dezbătut și votat săptămâna viitoare și dacă va trece, Executivul va fi demis. Demersul nu are însă șanse, din punct de vedere al matematicii parlamentare.

Conducerea PNL a decis ca parlamentarii liberali să participe la dezbaterile asupra moțiunii de cenzură a PSD, nu însă și la vot.

 

PSD depune moțiunea de cenzură ”România eșuată” împotriva guvernului Cîțu

 

Simonis (PSD): Sunt destui nemulțumiți la PNL și USR PLUS, ca să putem demite Guvernul

 

Decizia poate fi pusă și în contextul conflictelor interne din partid, în perspectiva Congresului din luna septembrie, însă trebuie privită și independent de aceste tensiuni, crede scriitorul și analistul politic Ion Bogdan Lefter: ”E o soluție destul de uzuală în asemenea situații (...). Acum de pildă se vorbește iarăși despre faptul că în asemenea formulă se evită posibilitatea ca unii parlamentari dintr-o tabără internă sau alta din PNL, nemulțumiți, să voteze pentru adoptarea moțiunii de cenzură, în speță mai degrabă susținători ai actualului președinte liberal, Ludovic Orban, care ar putea fi iritați de campania de susținere a lui Florin Cîțu și s-ar putea gândi că o eventuală cădere prin vot parlamentar a Cabinetului le-ar aduce un avantaj electoral intern, dar propunerea de abținere totală de la vot a venit chiar de la actualul președinte, Ludovic Orban și cred că e logică”.

 
Ion Bogdan Lefter, despre moțiunea de cenzură a PSD