Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedro Sánchez îi grațiază pe liderii separatiști catalani, care vor reluarea procesului secesionist

secesionisti.jpg

Premierul Spaniei a anunțat grațierea celor nouă lideri separatiști închiși pentru încercarea eșuată de a obține independența Cataloniei în 2017
Sursa imaginii: 
Lluis Gene AFP via rfi.fr

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat marți grațierea celor nouă lideri separatiști închiși pentru eșuată încercare de a obține independența Cataloniei în luna octombrie a anului 2017. Decretul care consfințește eliberarea acestora, deși a fost anunțat încă de acum o lună, a fost aprobat abia marți în cadrul unui consiliu de miniștri care a durat peste patru ore. 

Grațierea va fi parțială deoarece  îi absolvă pe politicienii catalani de executarea restului de pedeapsă, dar li se va impune în continuare interdicția de a ocupa funcții publice, ceea ce îi va împiedica, într-o anumită măsură, să-și relanseze cariera politică.

Liderii catalani, după cum știm, au fost arestați la începutul anului 2018 și ulterior au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între  9 și 13 ani, pentru referendumul de independență din 2 octombrie 2017, organizat fără aprobarea autorităților de la Madrid. În urma acestui referendum, după cum ne ducem aminte, a fost formulată o declarație de independență, care a declanșat cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimele decenii.

Tocmai cu speranța de a pune capăt crizei catalane, premierul spaniol declara că acest gest poate duce la încheierea unui proces care a creat o profundă fractură socială la nivelul întregii țări. „Acum intenționăm să deschidem un nou timp de dialog, să construim un pod de concordie, care să faciliteze înțelegerea celor care sunt  foarte diferiți din punct de vedere politic, dar care nu se pot ignora reciproc și la nesfârșit ”, a mai adăugat premierul spaniol.

Dar această concordie mult râvnită de către Pedro Sanchez este un obiectiv care, în circumstanțele actuale, pare greu de atins. 

Pe de o parte, premierul spaniol a stârnit o vehementă reacție din partea opoziției de dreapta, care a încercat pe toate căile să zădărnicească acest proiect. Liderul Partidului Popular, Pablo Casado, îl acuza pe premier, că a luat această decizie pentru a-și consolida alianțele parlamentare, citez: Sánchez a dat aripi mișcării de independență, (...) și nici măcar nu a făcut-o dintr-o convingere eronată, ci doar pentru o mână de voturi.  

Ba mai mult, marți, liderul popular anunța că va prezenta un recurs la Curtea Constituțională împotriva grațierilor acordate liderilor secesioniști, deoarece aceștia nu au arătat nici măcar o urmă de regret, așa cum pretinde textul legislativ referitor la grațiere.

De cealaltă parte, nici separatiștii catalani nu au reacționat foarte pozitiv la această măsură. În timp ce Pedro Sánchez anunța conținutul decretului pe posturile de televiziune, cei nouă lideri făceau declarații sfidătoare la adresa grațierii.

Raul Romeva, fost ministru al afacerilor externe în guvernul separatist din 2017, declara că își va continua lupta pentru autodeterminare, citez de pe contul său de Twitter: „Prin grațierea a nouă persoane, nu se poate ascunde represiunea la care este supusă mișcarea de independență. Nu vom abandona lupta: vrem amnistie și autodeterminare! ”.

Într-un ton asemănător reacționa președintele catalan, Pere Aragonès, care declara că, citez: "Acum este timpul pentru amnistie și pentru un referendum convenit cu autoritățile spaniole".

 
Corespondentul RFI Mugur Chiujdea despre grațierea celor nouă lideri separatiști închiși pentru încercarea eșuată de a obține independența Cataloniei în 2017