Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tinerii bosniaci nu mai intră în căsătorii mixte

Un reportaj la Jajce, oraș cu 27.000 de locuitori, arată că, aici, un singur cuplu mixt s-a căsătorit anul trecut. Comunitățile sunt segregate, nici copiii nu merg la școală împreună. Nu același lucru se întâmpla înainte de război când întreaga societate bosniacă susținea căsătoriile mixte. Liceenii din acest oraș s-au săturat de segregare și au câștigat deja un premiu OSCE pentru că s-au opus unui nou plan de a despărți cursurile.

www.slobodnaevropa.org, Europa Liberă în limba bosniacă, publică un reportaj despre căsătoriile mixte din Jajce, un oraș din centrul țării unde 48% dintre cetățeni se declară bosniaci, iar 46% croați. Sârbii represintă 1,8% din populație. O singură căsătorie mixtă a fost înregistrată la primărie anul trecut.
 
Nu e de mirare, orașul este segregat, iar copiii merg la școală la ore diferite după principiul același acoperiș, două școli. Ei învață după și programe diferite. „De altfel, liceenii sunt cei care, în 2018, s-au opus divizării suplimentare a școlilor din acest oraș.” Ei au primit în 2018, premiul Max van der Stoel din partea OSCEpentru realizări excepționale în promovarea integrării și coeziunii.
 
Nu mă opun altor naționalități, dar as vrea să fiu cu un catolic, este mai simplu, iar părinții mei m-ar încuraja mai mult,” spune Ivana, o tânără de 19 ani. Fratele său, Damir, afirmă că a avut deja o relație cu o persoană de altă etnie și că acest lucru nu este o problemă pentru el. 
 
Cum era înainte de război? www.slobodnaevropa.org a vorbit cu Miroslav și Zora, din etnii și religii diferite. 
 
„Părinții ne-au susținut, toată societatea era în relații și căsătorii mixte. La vremea respectivă, era ceva normal,” spune Miroslav. Cei doi locuiau la Jajce, dar în timpul războiului, Miroslav a fost luat în armată, iar Zora, croată, s-a întors în orașul natal, în Croația, alături de copii. 
 
„Poliția m-a interogat de 7-8 ori,” povestește Zora. După ce războiul s-a sfârșit, Zora s-a întors în Croatia. Copiii nu au fost botezați în nici o religie, părinții lor lăsându-le libertatea de a alege. „Căsătoria este o provocare, indiferent de naționalitate și religie, iar cheia succesului se bazează înțelegerea dintre parteneri,” concluzionează femeia.
 
Veto-ul bulgar contra Macedoniei de Nord afectează și integrarea Albaniei în UE
 
Olanda și-a susținut oficial evaluarea pozitivă a condițiilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei,” relatează abcnews.al
Nici Damemarca nu se opune. Surse daneze au afirmat pentru ABC că „guvernul danez susține raportul Comisiei Europene prezentat pe 12 mai la Consiliul Miniștrilor Uniunii Europene potrivit căruia, Albania a făcut suficiente progrese pentru a se putea organiza prima conferință interministerială UE-Albania.”
 
Și Spania susține începerea negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord. 
 
„Chiar dacă vom obține o evaluare pozitivă în unanimitate, cadrul negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord este la ora actuală suspendat din cauza veto-ului bulgar contra Macedoniei de Nord. Acest veto privește limba și istoria Macedniei de Nord. Fără un acord cadru, nu poate fi fixată o dată pentru o primă conferință interguvernamentală,” mai notează ABC.
 
Muntenegru este la câteva clicuri distanță de lume
 
„Crearea traseului turistic virtual Due Mari a început.” Iată un titlu din www.cdm.me, Cafe del Montenegro. Ministerul Dezvoltării Economice a demarat crearea acestui tur virtual, filmând primele obiective din orașul muntenegrean Ulcinj situat în sudul țării, în apropiere de Albania.
 
„În acest traseu, în format 360 VR, sunt înregistrate cel puțin 250 de site-uri de cea mai mare importanță culturală, istorică și naturală pentru Muntenegru,” anunță Ministeul.
 
„Este primul proiect de acest tip din Muntenegru, care dorește să diversifice oferta turistică și să se adapteze la tendințele lumii, să promoveze frumusețile naturale ale țării noastre și, în același timp, patrimoniul cultural și istoric,” spune Tamara Djukic, resposabilă a acestui proiect în ministerul muntenegrean.
 
Opoziție Priștina: Cine nu respectă indicațiile SUA în Kosovo, nu stă la guvernare
 
www.gazetaexpress.com publică extrase dintr-un interviu televizat cu Lutfi Haziri, viceprecedintele Ligii Democrate din Kosovo (LDK,) partid aflat în opoziție. Acesta a vorbit despre prima întâlnire dintre premierul Kosovar, Albin Kurti și președintele Serbiei, Alexandar Vucic din 15 iunie, de la Bruxelles, pe care Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajcak, a etichetat-o ca fiind „nu ușoară”. Liderul opoziției din Kosovo a făcut referire la poziția Americii în rezolvarea chestiunii sârbo-kosovare: „Scrisoarea lui Joe Biden către liderii sârbi constituie cadrul dialogului. Partenerii noștri americani nu sunt mediatorii dialogului, dar joacă rolul din umbră.”
 
Politicianul Kosovar a comentat o declarație a ambasadorului SUA în Kosovo, Philip Kosnett, care a spus că Asociația Municipalităților Sârbe ar trebui făcută în țară și a lansat un atac la adresa premierului Kurti.
 
„Dacă se opune politicii americane, vine noaptea, nu ziua,” a spus Haziri. Întrebat dacă a fost un avertisment pentru Kurti, Haziri a răspuns pozitiv, reamintind că din cauza încălcării acestor principii, patru prim-miniștri au fost „răsturnați” în Kosovo.
 
Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
 
Luka SITARICA, Muntenegru 
Kridens LAÇI, Albania 
Rina HODA, Kosovo
Svetislav DRAGOVIC, Bosnia și Herzegovina
 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei