Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: cetățenii UE vor primi notificări de 28 de zile pentru a solicita rezidență în Marea Britanie

settlement_scheme.jpg

Schema de stabilire
Peste cinci milioane de cetățeni UE au solicitat rezidență post-Brexit
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Funcționarii care pun în aplicare legile imigrației vor începe să trimită notificări cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie, cu un termen de 28 de zile pentru a solicita rezidența, a anunțat guvernul britanic. Dar ministerul de interne va acorda oamenilor un timp nelimitat pentru a completa o cerere pentru statutul stabilit dacă au o scuză rezonabilă pentru întârziere.

Ministrul britanic imigrației, Kevin Foster, a declarat că orice persoană a cărei cerere nu a fost încheiată până la termenul limită de săptămâna viitoare nu va pierde rezidența, drepturile sale fiind protejate prin lege.

El a adăugat că oficialii de aplicare a imigrației vor începe să emită notificări de 28 de zile oamenilor, sfătuindu-i să solicite statutul stabilit. Termenul de depunere a cererilor expiră pe 30 iunie și nu va fi prelungit.

Aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE care cuprinde statele UE, Elveția, Islanda, Lichtenstein și Norvegia) și persoanele aflate în întreținerea lor au solicitat statutul stabilit. Există însă în jur de 400.000 de cazuri în curs, iar linia de asistență a guvernului primește mii de apeluri pe zi.

După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cinci ani în urmă, statutul stabilit (pentru cei cu minimum cinci ani de ședere în UK) și prestabilit (pentru cei cu mai puțin de cinci ani)  a fost introdus pentru cetățenii UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie și le permite să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și beneficii.

Țările ai căror cetățeni au prezentat cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).

Ministrul Foster a spus că va exista o perioadă nelimitată în care persoanelor care nu au depus cererea li se va permite să facă acest lucru, dacă au motive întemeiate.

Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie au până la 30 iunie pentru a solicita să rămână în Marea Britanie.

Aceștia pot solicita:

• Statutul stabilit - oferit oricui poate dovedi că a fost în Regatul Unit în mod continuu timp de cinci ani sau mai mult înainte de 31 decembrie 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat la 2,75 milioane de persoane.

• Statutul pre-stabilit - oferit oricui care a fost în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani până la sfârșitul anului 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat la 2,28 milioane. Aceștia pot solicita statutul stabilit în viitor, dar fără garanție că îl vor obține.

Acest statut se poate solicita pe site-ul guvernului.