Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LGBTQ+: Ungaria riscă o procedură UE de infracțiune

p051384-37838.jpg

Vd Belgia
Ursula von der Leyen a criticat Ungaria în conferință de presă alături de premierul belgian Alexander de Croo
Image source: 
European Union

Comisia Europeană va folosi toate mijloacele pentru a asigura dreptul cetățenilor unguri, se spune la Bruxelles unde o procedură de infracțiune la adresa Budapestei riscă să fie deschisă. 

Legea adoptată la Budapesta care interzice orice referire clară la diferite orientări sexuale, pentru a-i proteja pe minori, este o încălcare a drepturilor cetățenilor. Aceasta contravine valorilor fundamentale europene. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a declarat că aceasta lege "este rușinoasă” și că va folosi „toată puterea pe care o are instituția pentru a ne asigura că drepturile cetățenilor europeni sunt garantate”. 

Von der Leyen a transmis dosarul comisarului european al justiției Didier Reynders, dar ce poate face concret acesta având în vedere că Ungaria se află deja într-o procedură de pedeapsă privind drepturile fundamentale, anume cea a articolului 7? 

Intr-un prim timp, Comisia va trimite Ungariei o scrisoare de îngrijorare, premergătoare deschiderii unui dosar de infracțiune privind legea și valorile europene. 

Cum se știe, dacă în termen de două luni Ungaria nu renunță la această lege – care nu se aplică încă – atunci Comisia poate deschide cu adevărat o procedură de infracțiune. 

In cazul în care în lunile ce urmează acestei a doua etape Ungaria își menține poziția, dosarul poate ajunge la Curtea Europeană de Justiției. 

Legea în cauză poate fi abrogată atunci prin decizia instanței europene care are aplicare obligatorie în toate statele membre UE. 

Dar Ungaria are deja problema articolului 7 aflată în curs, aceasta se referă la încălcarea gravă și sistematică a statului de drept. Cum poate afecta afacerea actuală dosarul deja existent, dar care nu a avansat deloc în ultimii ani? 

Unii analiști cred că dincolo de cuvintele frumoase de susținere ale europenilor, comunitatea homosexualilor din Ungaria nu va avea un sprijin real. 

Intre timp, 16 state membre au trimis o scrisoare de îngrijorare Comisiei Europene , iar diferite evenimente simbolice au loc acum în UE pentru a susține comunitatea LGBTQ+ din Ungaria. 

Iar în 24 iunie se deschide la Bruxelles un summit european la care participă și premierul Ungariei Viktor Orban și care se crede că va fi umbrit de această problemă.