Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEC:150 secții de votare, în diasporă, la anticipate. Jurist moldovean: Instituția este sub călcâiul politicienilor

larisa_ok.jpg

Moldoveni la vot, Paris, noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Comisia Electorală Centrală a R.Moldova a decis că, la alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie, în străinătate vor fi deschise 150 secții de votare. Decizia vine după două săptămâni în care magistrații au examinat mai multe contestații, depuse de concurenții electorali, nemulțumiți de numărul mic al birourilor electorale, dar și după mai multe discuții cu reprezentanții Ministerului de Externe. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, susține că decizia CEC este un indicator clar că instituția este ”sub călcâiul politicienilor”. ”Sper ca această lecție să fie învățată și următoarea guvernare să nu mai numească membri la CEC în funcție de loialitate politică”, afirmă juristul de la Chișinău. 

Potrivit deciziei CEC, votată în seara zilei de miercuri, în doar câteva minute, moldovenii din străinătate vor putea merge la cele 150 de secții de votare. Ministerul de Externe a solicitat însă anterior ca în diasporă să activeze cel puțin 190 de birouri electorale, întrucât la alegerile prezidențiale din toamnă, moldovenii au stat ore în șir la coadă să voteze. Mulți nu au mai reușit să o facă întrucât buletinele de vot au fost epuizate.

”Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora”, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia, 31 la număr. În Federația Rusă vor fi 17, în SUA - 13 secții de votare. În România moldovenii sunt așteptați la 12 secții, în Germania vor fi deschise 11 birouri electorale, ca de altfel în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În Franța moldovenii sunt așteptați la 10 secții să voteze, în Spania, 5 birouri vor activa, în Irlanda, dar și Canada, câte 4 birouri electorale. În Portugalia vor fi deschise 3 secții de votare, câte 2 în Turcia, Ucraina, Israel și Belgia.

La alegerile anticipate, câte o secție de votare va activa în Ungaria, Suedia, Qatar, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Norvegia, Japonia, Letonia, Lituania, Estonia, Emiratele Arabe Unite, Elveția, Grecia, Danemarca, Cipru, China, Cehia, Austria, Azerbaidjan, Belarus și Bulgaria.

Să spunem că, magistrații Curții Supreme de Justiție au respins, marți, recursul autorității electorale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care au fost anulate anexele privind deschiderea a 139, și respectiv, 146 de secții de votare în străinătate. Comisia Electorală Cetrală a fost obligată să-și revizuiască deciziile și să aprobe altă hotărâre. Iată că, acum, vor fi deschise cu 4 secții de votare mai mult. 

Jurist:”Deși există întrebări serioase cu privire la legalitatea hotărârii CEC, nu cred că ultima mai poate fi anulată în justiție și deschise mai multe secții” 

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că ”deși există întrebări serioase cu privire la legalitatea hotărârii CEC, nu cred că ultima mai poate fi anulată în justiție și deschise mai multe secții - pur si simplu nu mai este timp - până la alegeri au rămas doar 18 zile. Pentru a deschide o secție nouă de vot nu e chiar așa de simplu. Chiar și 18 zile e foarte puțin”, precizează juristul de la Chișinău, într-o postare pe Facebook.

”Judecând pur matematic în funcție de numărul secțiilor propuse, rezultă că în Germania, Marea Britanie și Franța vor fi trimise câte circa 50,000 de buletine, de două ori mai mult decât s-a votat în turul 2 la prezidențiale. Peste 130.000 de buletine vor fi trimise doar în Italia, cu 50.000 de buletine mai mult decât s-a votat la prezidențiale. Doar în aceste 4 țări vor fi trimise mai multe buletine decât s-a votat în total în diasporă la prezidențiale în turul 2. Nu spun că situația este roz, însă este mai bună ca la prezidențiale. Întrebarea mea este dacă diaspora din cele 4 țări din va ieși la vot pentru a folosi cel puțin 75% din aceste buletine? Apropo, în turul 2 al prezidențialelor în cele 4 țări au votat 60% din alegătorii din diasporă. Dacă în diasporă vor fi exprimate mai mult de 220.000 de voturi, aceasta ar putea fi determinant pentru componența viitorului Guvern”.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, bineințeles că vor fi cozi, însă acestea ar putea fi mai mici dacă secțiile de vot din diaspora vor funcționa exemplar.

”Pentru aceasta este nevoie de mai multe computere, scanere și mai mulți membri ai secției de votare (cine poate, puteți contacta ambasada sau consulatul din apropiere pentru a fi membri ai secției de votare). Sper ca MAE va face totul posibil pentru a facilita votul”. ”Dacă aveți automobil, mergeți spre secțiile de votare mai puțin aglomerate, chiar dacă puțin mai îndepărtate (recomandare valabilă în special pentru Italia). Aceasta va permite celor care nu pot călători să voteze mai ușor. În curând MAE va publica adresa exactă a secțiilor de votare. Este clar unde se va vota masiv - localitățile în care s-au epuizat buletinele și în zonele în care s-au înregistrat preventiv multe persoane. Pentru cei care pot, veniți si votați în Republica Moldova. Prindeți mai mulți iepuri deodată. Vă vedeți rudele, mai „convertiți” câțiva alegători, evitați cozile la votare, gustați din fructele și legumele moldovenești și vă vaccinați gratuit și fără rând”; este îndemnul lui Vladislav Gribincea pentru moldovenii din diasporă.

PAS:”Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge”

Partidul Acțiune și Solidaritate, cotat cu cele mai mari șanse să acceadă în viitorul Parlament, susține că CEC, prin decizia sa, ”calcă în picioare dreptul la vot al cetățenilor și merge împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț. Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot. Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz - fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor”, afirmă reprezentanții PAS.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din toamnă, peste 250 de mii de moldoveni din diaspora au ieșit la vot, un număr record. În jur de 200.000 și-au dat votul pentru Maia Sandu. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia CEC privind deschiderea secțiilor de votare în diasporă la anticipatele din R.Moldova