Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu, despre reluarea dialogului UE-Rusia: Problema e cine va vorbi în numele UE

Discurs Vladimir Putin Eugen Tomac.jpg

Vladimir Putin, criticat pentru discursul său de miercuri, 21 septembrie 2022
Vladimir Putin, criticat pentru discursul său de miercuri, 21 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Maxim Blinov SPUTNIK/AFP via rfi.fr

Reluarea dialogului UE-Rusia poate fi făcută în paralel cu menținerea sancțiunilor, declară la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, președinte PMP. Șefii de state și de Guverne reuniți la Bruxelles au decis să reia dialogul cu Rusia, în urma unei propuneri franco-germane, care nu a fost însă pe placul tuturor liderilor europeni. Urmează a fi stabilit formatul discuțiilor cu Moscova.

Cristian Diaconescu spune despre o eventuală reluare a dialogului dintre UE și Rusia că ”mai sunt o serie de elemente neclare din această perspectivă. O mare parte a statelor membre ale UE consideră că deocamdată nu este momentul să se treacă la un astfel de pas. Mai mult decât atât, mulți lideri europeni întreabă care sunt modificările în ceea ce privește comportamentul Moscovei, mai ales în legătură cu activitățile militare, elementele de atac cibernetic sau de dezinformare, care au îmbunătățit perspectiva Federației Ruse, de așa manieră încât UE să decidă reluarea dialogului”.

 

Principala realizare a summit-ului Biden-Putin. Fota: ”O ameliorare în câștigul tuturor, dar mai e mult până departe”

 

Cristian Diaconescu: Expulzarea diplomatului rus nu e o decizia politică, ci una strict de drept diplomatic

 

Întrebat dacă reluarea dialogului dintre UE și Rusia ar trebui făcută cu menținerea sancțiunilor la adresa Moscovei, fostul ministru de Externe a răspuns: ”Da, aici este în egală măsură o situație interesantă. În aceste zile, în aceste ore, se discută inclusiv în ceea ce privește păstrarea regimului de sancțiuni cu Federația Rusă. În mod evident, ideea odată anunțată și fiind de o magnitudine atât de semnificativă, se va propune o procedură în pași, adică se va considera că e bine să se abordeze ideea, după care să se exploreze posibilitățile de concretizare (...). S-ar putea ca Moscova să privească spre partea bună a unui astfel de demers și să încerce ca în paralel cu regimul de sancțiuni, care în mod categoric, nu poate fi ridicat total în acest moment, deși unele state din UE doresc acest lucru, nimic nu s-a schimbat din 2014 până astăzi în ceea ce privește situația din Ucraina, e posibil să existe un anume tip de înțelegere. Problema este însă cine va vorbi în numele UE și în ce măsură cei care vor vorbi vor avea și un mandat aprobat al tuturor statelor membre ale UE, așa cum se întâmplă cu regimul de sancțiuni”.

 
Cristian Diaconescu, despre posibila reluare a dialogului UE-Rusia