Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: Se poate ajunge la excluderea Ungariei din UE

Cristian Diaconescu talibani stat distopic Afganistan.jpg

Cristian Diaconescu: Atitudinile naționale privind refugiații afgani vor fi contradictorii (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu: Atitudinile naționale privind refugiații afgani vor fi contradictorii (Foto: arhivă RFI)

Viktor Orban are o atitudine pe contrasensul logicii de funcționare a UE, declară la RFI fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, președinte PMP. Mai multe state europene critică Guvernul Ungariei, din cauza unei legi considerate a fi homofobe, care interzice discuțiile despre homosexualitate în școli. Ungaria este invitată să respecte drepturile cetățenilor sau să părăsească Uniunea Europeană. Premierul susține că legea nu este împotriva homosexualilor, ci priveşte apărarea drepturilor copiilor şi ale părinţilor.

Cristian Diaconescu spune despre legea homofobă din Ungaria că ”este o lege apreciată de cvasiunanimitatea statelor membre ale UE ca fiind un act normativ care discriminează, care stigmatizează. În acel corp al legii se fac asocieri legale între homosexualitate și pedofilie. 17 state ale UE au semnat o scrisoare de protest. Pot să vă spun faptul că în acest moment se evaluează modul în care Comisia Europeană va acționa în judecată Ungaria (...). Este o atitudine a domnului Viktor Orban pe contrasensul logicii de funcționare a UE”.

 

Ungaria este invitată să părăsească UE

 

LGBTQ+: Ungaria riscă o procedură UE de infracțiune

 

Întrebat dacă se poate ajunge efectiv la excluderea Ungariei din UE, fostul ministru de Externe a răspuns: ”Da, cred că acest lucru se poate întâmpla și cu valoare de exemplu, tocmai pentru a fi clar în interiorul UE cine dorește să continue acest proiect extraordinar de stabilitate și prosperitate economică și cine dorește să-l saboteze. Altfel, nu văd, realist, nici o modalitate ca, pragmatic, să mergem înainte cu UE”.

 
Cristian Diaconescu, despre legea homofobă din Ungaria