Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hong Kong: Primul proces de încălcare a legii privind securitatea națională

Primul proces al unei persoane acuzate de încălcarea legii securității naționale s-a desfășurat miercuri, 23 iunie la Hong Kong. Acuzatul, Tong Ying-kit, a pledat nevinovat la începutul procesului său, la aproape un an după ce a fost acuzat că a intrat intenționat cu o motocicletă în niște ofițeri în timpul unui miting purtând totodată un steag pe care era scris un slogan de protest.

Primul proces al unei persoane acuzate de încălcarea legii securității naționale s-a deschis miercuri, 23 iunie fără juri la Hong Kong, marcând un punct de cotitură pentru sistemul de justiție al centrului financiar internațional.

La începutul procesului, Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, acuzat pentru terorism, incitare la secesiune și comportament periculos a pledat nevinovat.

El a fost primul cetățean din Hong Kong care a fost inculpat vara trecută în temeiul acestei legi draconice, care a devenit primul instrument legal pentru preluarea controlului de către puterea comunistă chineză.

Tong Ying-kit este acuzat că, la 1 iulie 2020, la câteva ore după intrarea în vigoare a legii, a lovit în mod deliberat un grup de polițiști pe o motocicletă, dintre care trei au fost răniți.Unele imagini îl arată comițând faptele inculpate în timp ce afișa un steag pe care scria „Eliberați Hong Kongul, revoluția timpului nostru”. Un astfel de slogan al mișcării prodemocratice este considerat acum drept un act care încalcă legea securității naționale și se pedepsește cu închisoarea pe viață.

Cererea de liberare pe cauțiune i-a fost refuzată lui Tong Ying-kit. Dreptul comun din Hong Kong permite inculpaților să solicite liberarea, cu excepția cazului în care procurorii pot demonstra că există motive legale pentru detenția lor. Conform noii legi a Beijingului, sarcina principală a acuzatului este acum de a dovedi că nu va încălca legea dacă va fi eliberat pe cauțiune.

O judecată fără juriu

Tânărul inculpat a apelat la două instanțe pentru a contesta decizia Mnisterului de Justiție de a-l judeca fără juriu. Apelul său a fost respins, chiar și de Înalta Curte.

Până la intrarea în vigoare a Legii securității naționale, prezența unui juriu era o obligație în procesul de judecare a infracțiunilor de o asemenea gravitate.

Crimele grave au fost judecate de juri în Hong Kong de 176 de ani. Pe site-ul său, justiția din Hong Kong consideră această cerință ca fiind „unul dintre cele mai importante aspecte” ale sistemului judiciar local.

Totuși, legea securității naționale prevede că anumite dosare penale sunt judecate de un complet format din trei magistrați.

Această legislație a fost impusă de Beijing ca răspuns la imensa mobilizare prodemocrată din 2019, când Hong Kong a fost timp de luni de zile scena demonstrațiilor și acțiunilor efectuate aproape zilnic cu scopul de a denunța intervenția Chinei în treburile acestui teritoriu teoretic semi-autonom.

Legea abordează infracțiunile legate de secesiune, subversiune, terorism și coluziune cu forțe străine. De fapt, formularea sa foarte vagă a făcut posibilă suprimarea oricărei voci disidente.

Peste șaizeci de persoane au fost acuzate de încălcarea acestei legi, inclusiv multe din mișcarea prodemocrată. Majoritatea dintre ele sunt în prezent în arest preventiv.

Traducere de Magda Savițchi