Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a deschis focul în Marea Neagră împotriva unei nave britanice, Londra neagă incidentul

profimedia-0600297970.jpg

Sursa imaginii: 
mediafax.ro

Rusia a anunțat, miercuri, 23 iunie, că a tras focuri de avertizare asupra unei nave de război britanice pentru a o scoate din apele pe care le revendică în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea, anexate de aceasta în 2014. Marea Britanie a respins versiunea rusă a incidentului spunând că nu a fost lansat niciun atac. Mai mult, autoritățile britanice au mai indicat că nava se afla în apele care aparțin Ucrainei și nu Rusiei.

Pentru Igor Delanoë, director adjunct al Observatorului franco-rus, incidentul neconfirmat (care a avut loc la câteva zile după manevrele militare NATO Sea Breeze 2021) ilustrează o escaladare a tensiunilor dintre Occident și Rusia în acest culoar maritim contestat: „Dacă totuși a avut loc, este un incident de o gravitate excepțională. Ceea ce înțeleg, în absența, pentru moment, a unui videoclip care arată această coliziune, este că probabil au existat focuri de avertizare, totuși, nu voi exclude faptul că rușii au exagerat puțin demonstrându-și forța împotriva fregatei britanice. Pe de altă parte, de menționat este și presiunea pe care britanicii vor să o exercite asupra rușilor și asupra status quo-ului care s-a stabilit în legătură cu Crimeea de la anexarea sa".

„Dezocuparea” Crimeii

„Britanicii, susțin cauza ucraineană de câteva luni, în ceea ce ucrainenii numesc „dezocuparea Crimeei”, încercând să restricționeze Rusia. În mod evident, Marea Neagră, din punct de vedere istoric, se mulează destul de bine acestui tip de strategie prin care britanicii urmăresc să pună presiune pe ruși în largul coastei insulei Crimeea întrucât se știe că aceasta este un punct extrem de sensibil” adaugă Igor Delanoë.

Preocuparea rusă

Acest incident a avut loc în apele din largul Crimeei, o peninsulă ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia unde  aceasta din urmă dispune de o bază navală. Apele peninsulei au făcut deja obiectul mai multor incidente în trecut. Potrivit autorităților londoneze, distrugătorul HMS Defender „era în trecere prin apele teritoriale ucrainene”. "Credem că rușii desfășurau un exercițiu de artilerie în Marea Neagră", a adăugat ministerul britanic pe Twitter. Cu câteva ore înainte de incident, președintele Vladimir Putin a reiterat că țara sa este „îngrijorată de consolidarea continuă a capacităților și a infrastructurii militare ale NATO în apropierea frontierelor rusești.”

Traducere de Magda Savițch