Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opozantul belarus Roman Protasevici, transferat din închisoare în arest la domiciliu

protasevici.jpg

Sursa imaginii: 
Serghei Grits, AP

Autorităţile belaruse l-au transferat din închisoare în arest la domiciliu pe jurnalistul de opoziţie Roman Protasevici, arestat în luna mai, la coborârea sa dintr-un avion de pasageri forţat să aterizeze la Minsk. Informația a fost confirmată de un membru al familiei opozantului.

Roman Protasevici se află în prezent într-un apartament închiriat la Minsk, a confirmat tatăl opozantului pentru BBC, adăugând totodată că autorităţile nu au oferit alte informaţii familiei.

"Mi-e greu să comentez acţiunile autorităţilor sau scopul lor", a spus tatăl lui Protasevici. "Ei sunt încă sub controlul deplin al autorităţilor, nu s-a renunţat la acuzaţii împotriva niciunuia. Autorităţile nu ne spun nimic despre starea lor, este pur şi simplu o bătaie de joc", a declarat Dmitri Protasevici.

Și iubita lui Roman Protasevici, Sofia Sapega, care este cetăţean rus, a fost de asemenea transferată într-un apartament închiriat, unde locuieşte singură.

Decizia regimului de la Minsk de a-i elibera pe cei doi vine la scurt timp după ce UE, dar și alte state ale lumii au decis să impună sancțiuni economice dure Belarusului.

Acestea au fost generate de deturnarea de către autoritățile de la Minsk, în luna mai, a unui avion de pasageri Ryanair, care efetua o cursă între Atena şi Vilnius și la bordul căruia se aflau opozantul Roman Protasevici și iubita sa.

La scurt timp de la aterizarea la Minsk, cei doi au fost reținuți la ordinal președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.