Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ignoranță și ticăloșie: nu, bărbații nu vor naște

avort.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Șoc și groază. Plânset și vaiet. Cam asta s-a putut observa în ultimele zile pe multe pagini de socializare, după ce Parlamentul European a votat Raportul privind sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente în UE. Sau, după cum mai este cunoscut, Raportul Matic, după numele eurodeputatului croat Predrag Matic, care l-a inițiat.

Dar avem de ce să ne temem? Introduce acest raport o schimbare fundamentală, în materie de morală și practici juridice sau medicale? Nicidecum. De fapt, este cazul tipic de furtună într-un pahar cu apă.

Vestitorii apocalipsei ne-au asigurat, în ultimele zile, că de mâine încolo, prin legea votată de Parlamentul European, bărbații vor da naștere la copii, iar termenii de ”mamă” și ”tată” vor fi aboliți. Cu alte cuvinte, iadul s-a pogorât pe pământ în Uniunea Europeană.

Fals.

În realitate, raportul critică "legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite", împingându-le pe femei "la avorturi clandestine" sau "să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului".

Raportul le cere statelor membre să garanteze accesul la "produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile" și, de asemenea, un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special în ce privește femeile singure sau cuplurile de femei.

Cât despre mult rostogolita permisiune acordată bărbaților de a naște – altfel, o imposibilitate naturală – este vorba, în realitate, de o categorie clar delimitată și foarte restrânsă numeric, cea a bărbaților transgen și a persoanelor non-binare pot. În anumite circumstanțe, aceste persoane pot să rămână însărcinate și ar trebui să aibă acces la asistență medicală.

 Și nu, nu există nicăieri, în nicio legislație europeană, desființarea termenilor de ”mamă” și ”tată”. Nicăieri în afară de închipuirile unora.

După ce raportul Matic a fost aprobat, foarte mulți internauți au distribuit postări îngrozite, fără ca măcar să fi fost la curent cu conținutul. Cei mai mulți, oameni de bună-credință, au distribuit interpretările altora, fără o minimă verificare.

Nimic deosebit aici. Așa se întâmplă adesea cu știrile false, o puteți găsi în orice manual de dezinformare. Falsurile se răspândesc cu viteza fulgerului, dezmințirea lor, cu cea a locomotivei cu aburi.

Dar în această poveste există și altceva decât bună-credință și un dram de ignoranță. Există - și nu mă sfiesc să folosesc acest termen – și multă ticăloșie.

Pentru că mulți dintre cei care au stat la baza dezinformării – unii dintre ei onorabili membri din România ai Parlamentului European - știau foarte bine despre ce este vorba.

Dar au preferat să exagereze, să răstălmăcească și să dezinformeze, pentru a obține voturi ieftine. Cu alte cuvinte, din populism.

Altfel, Raportul Matic oricum nu este obligatoriu, deci nu e nicicum o lege, așa cum mulți ar fi tentați să creadă. În al doilea rând, în România, accesul femeilor la avort sau la mijloace contraceptive oricum nu mai este îngrădit, încă din decembrie 1989.

Pe cine ar putea, așadar, să supere acest raport? Poate doar pe cei care se gândesc că ar putea introduce în România o legislație restrictivă de genul celei din Polonia. Sau cei care își bagă degetele adânc în urechi când aud de educație sexuală.

În rest, gargară și populism.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 iunie 2021