Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord: Liderul suprem pierde în greutate! ”Poporul plânge..."

kim.png

Sursa imaginii: 
Captură ecran Reuters

Toată lumea în Coreea de Nord ”are inima frântă” din cauza scăderii în greutate a liderului Kim Jong Un, a afirmat recent un locuitor din Phenian, citat de presa de stat, după vizionarea unei înregistrări video cu liderul suprem, transmite Reuters.

Analiştii străini au observat, la începutul lunii iunie, că liderul autocrat, care ar avea vârsta de 37 de ani, pare să fi pierdut mult în greutate, comentează Reuters.

"Vedem că secretarul general mult respectat (Kim Jong Un) arată emaciat și asta frânge atât de mult inima poporului. Toată lumea plânge...", spune bărbatul într-un interviu difuzat la sfârșitul săptămânii trecute de postul național de radio KRT.

În video, pe care Reuters nu l-a putut verifica independent, locuitorii din Pyongyang sunt văzuţi în timp ce urmăresc pe ecran mare, pe stradă, un concert la care au participat Kim şi oficiali ai partidului, după o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK).

Filmul nu dă niciun detaliu cu privire la motivele scăderii în greutate.

Când Kim a reapărut în mass-media de stat în iunie, după ce nu fusese văzut în public timp de aproape o lună, analiştii de la NK News, un site din Seul care monitorizează Coreea de Nord, au remarcat că ceasul său era fixat la încheietura mâinii mai strâns decât înainte.

Având în vedere controlul strict al lui Kim asupra puterii din Coreea de Nord - şi incertitudinea cu privire la orice planuri pentru un succesor al acestuia - mass-media internaţională, agenţiile de spionaj şi specialiştii îi urmăresc îndeaproape sănătatea.

La începutul anului trecut, speculaţiile despre sănătatea lui Kim au explodat după ce acesta a ratat sărbătorile legate de aniversarea naşterii fondatorului statului, Kim Il Sung, pe 15 aprilie și apoi și-a făcut apariția în public abia în luna mai.