Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bosnia Herțegovina: Tinerețea și optimismul ar putea crea o reconciliere nesperată

primari_bosnia.jpg

Sunt tineri, dar nu proaspăt căsătoriți, așa cum pare la prima vedere: Primarul din Banja Luka, Draško Stanivuković (stânga) și cel din Sarajevo, Benjamina Karić sunt cei mai tineri aleși locali din istoria celor două orașe și ar putea fi creatorii unei reconcilieri istorice între bosniaci și sârbi, după trecutul sângeros care încă îi desparte...
Image source: 
Facebook / Град Бања Лука

Revista presei Europa Plus

  • Reprezentanții primăriilor din Sarajevo și Banja Luka s-au întâlnit pentru prima oară în ultimii 27 de ani. Un moment istoric, care ar putea însemna începutul reconcilierii dintre sârbi și bosniaci și uitarea trecutului sângeros care îi desparte
  • Pentru câteva zile Muntenegrul a devenit centrul european al yachtingului.
  • Campioana de fotbal din Kosovo privește cu optimism către grupele Ligii Campionilor

Primarul orașului Sarajevo, Benjamina Karić și cel din capitala Republicii Srpska, Banja Luka, Draško Stanivuković s-au întâlnit recent, punând bazele unei viitoare cooperări în domeniul turistic dar și în alte domenii de interes comun. Întâlnirea a avut loc la Banja Luka și este prima întâlnire a doi primari din cele două orașe din ultimii 27 de ani, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba bosniacă.

”Cu această întâlnire vrem să scoatem în evidență tot ceea ce ne unește. Dorim să cooperăm. Sarajevo este celebru prin podurile sale. Haideți să construim poduri care să ne unească!”, a declarat Benjamina Karić. Ea a invitat autoritățile din toate orașele bosniace ”să participe la construcția unui viitor comun și să uite toate diferențele și disputele din trecut”.

”Mesajul nostru este unul universal, care depășește frontierele Bosniei. Sunt mândru și mulțumit”, a spus primarul Draško Stanivuković. ”Am stabilit mai multe proiecte de cooperare în domeniul turismului, în special în ce privește promovarea în comun a potențailului turistic al celor două orașe, atât la nivel intern cât și internațional. De asemenea am discutat mai multe aspecte privind cooperarea în domeniul sportiv”, a subliniat el.

”Nu este vorba numai de tinerele generații, este vorba și de cei care au supraviețuit unor vremuri extrem de dificile și care acum sunt gata să se reconcilieze și să coopereze”, a mai adăugat primarul sârb.

În cadrul întâlnirii Primăria din Sarajevo a anunțat că va dona toate instalațiile necesare pentru construirea unui parc pentru copii la Banja Luka. ”Copiii noștri trebuie să fie mai fericiți decât noi”, a fost mesajul primarului bosniac.

Europa Liberă remarcă faptul că atât Benjamina Karić cât și Draško Stanivuković sunt cei mai tineri primari din istoria celor două orașe.

 

 

Republika Srpska, cu capitala la Banja Luka, este una dintre cele două entități administrative ale Bosniei, cea de a doua fiind ”Federația Bosnia Herțegovina”, cu capitala la Sarajevo.

Republica Srpska a fost înființată în 1992, la începutul războiului din Bosnia, cu scopul de ”a apăra interesele cetățenilor sârbi din Bosnia”, potrivit wikipedia.org. În 1995 a căpătat recunoaștere internațională în urma Acordului de la Dayton.

 

Muntenegru, centrul yachtingului european

Foto: eurilca.org

Vântul, marea, soarele și pasiunea pentru sport au transformat, pentru câteva zile, Muntenegrul în centrul european a yachtingului. La Tivat, în golful Trasta de la Marea Adriatică 130 de concurenți din 30 de țări au participat recent la Campionatul european de yachting U-21, transmite publicația rtcg.me.

”Este o oportunitate excelentă pentru noi; participanții la astfel de evenimente pot deveni adevărați ambasadori ai turismului la nivel mondial. În golful Trasta există condiții excepționale pentru sporturile cu vele. În puține locuri din lume pot fi găsite. Aici se află de fapt cel mai sudic fiord din Europa”, spune Danica Ceranic Banjevic, directoare a Organizației pentru turism din Tivat.

Tinerii concurenți vor folosi experiența dobândită în Muntenegru pentru a atinge performanțe la cel mai înalt nivel: ”Generația lor este de fapt generația viitorilor participanți la Jocurile Olimpice din Franța din 2024, chiar dacă unii din ei vor participa și la JO de la Tokyo de anul acesta”, spune Aleksandra Janicic, reprezentant al organizatorilor.

Datorită dotărilor moderne ale noului port de la Lustica, concurenții au avut acces ușor și sigur în largul Mării Adriatice, care în această perioadă a anului este deosebit de agitată, datorită vânturilor puternice.

Principalul organizator al campionatului a fost clubul de yachting Delfin, din Tivat, care sărbătorește anul acesta 70 de ani de la înființare.

 

Kosovo: FC Priștina privește cu optimism spre Liga Campionilor

Echipa de fotbal FC Priștina a învins recent cu 2-0 echipa Inter d’Escaldes din Andorra în faza preliminară a Ligii Campionilor și accede astfel în prima rundă a calificărilor pentru grupele competiției europene, acolo unde va întâlni campioana Ungariei, Ferencvaros, transmite publicația telegrafi.com.

Golurile echipei din Kosovo au fost marcate de Endrit Krasniqi.

Primul meci cu campioana Ungariei va avea loc pe 6 iulie a.c. la Budapesta, returul fiind programat două săptămâni mai târziu, pe arena "Fadil Vokrri" din Priștina.

Echipa ungară s-a calificat sezonul trecut în faza grupelor, jucând în grupa G, alături de FC Barcelona, Juventus Torino și Dinamo Kiev.

FC Priștina este cel mai vechi club de fotbal din Kosovo, înființat după Primul Război Mondial, în 1922, sub numele de Kosova. Între anii 1981 și 1989 a jucat în campionatul Iugoslaviei, situându-se în general în prima jumătate a clasamentului/

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Svetislav Dragovic – Bosnia Herțegovina

Luka Sitarica - Muntenegru

Rina Hoda – Kosovo

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 29 iunie 2021