Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Curățenie generală la cea mai mare bază americană. Dar ce rămâne în urmă? (reportaj RFI)

afganistan.png

Elicoptere americane în zona bazei militare Bagram din Afganistan, iunie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Bagram, principala bază militară americană din Afganistan, va fi redată în următoarele zile forțelor militare afgane. Situată la 50 km nord-est de Kabul, în provincia Parwan, baza construită de sovietici în timpul ocupației lor (între 1979 și 1989) a găzduit până la 30.000 de soldați și civili americani dar și forțe NATO, inclusiv franceze. Acum la baza militară are loc o curățenie generală. Deși accesul este interzis jurnaliștilor, RFI a reușit să viziteze vecinătatea celei mai mari baze americane din Afganistan, pentru a discuta cu locuitorii din zonă.

În depozitul său improvizat în aer liber, Daoud umblă printre transformatoare electrice, ventilatoare sparte, bucăți de caroserie blindată, grămezi de materiale plastice ștampilate cu mărci americane.

Totul provine de la baza aeriană Bagram, care se află la 500 de metri distanță și se întinde în spatele zidurilor rezistente la explozii, acoperite cu sârmă ghimpată. Asta este dintr-o cisternă americană. Iată aparate de aer condiționat americane care costă 700 de dolari. Din moment ce sunt stricate, nu valorează mai mult de 2000 de afganis, adică 25 de dolari. Treabă americană!" explică el.

Daoud vinde ceea ce este aruncat de armata americană de 17 ani. De când Statele Unite au anunțat retragerea accelerată a trupelor sale, el spune că aude explozii în fiecare zi în interiorul bazei:

Adună toate echipamentele care sunt aduse de la baze diferite, precum cele din Kandahar, Helmand, Mazar aici, în Bagram. Le distrug pe toate, chiar și pe cele noi și le aruncă. "

”Ne descurcăm și fără ei”

Cu o privire amară aruncată spre cea mai mare bază militară din Afganistan, care iese în evidență pe fundalul munților de culoare ocru din orașul Bagram, Daoud spune că „Ei distrug totul, astfel încât noi, afganii, să nu putem folosi nimic din ceea ce vor lăsa aici. Uitați-vă ce au făcut în Irak și Siria. Când au plecat, au lăsat țara într-o stare deplorabilă. Vor să facă același lucru și aici. Vor să fim cuprinși de haos."

În micul său depozit, Azim a adunat tot felul de șuruburi recuperate din afara bazei militare. De asemenea, are paturi militare de culoare kaki, frigidere care nu funcționează, sfori și multe cabluri. Acest lucru este destinat atașării sacilor de grâu pe camioane, este pentru transportul mărfurilor. Nu ne pasă dacă pleacă pentru că credem în Dumnezeu. El ne va proteja. Am mai trecut prin asta. Înainte de americani au fost rușii. Situația a fost foarte proastă. Dar am supraviețuit”, mărturisește el.

Pe aleea din apropiere, bărbații se înghesuie la moscheea din sat, ale cărei ziduri și cupole sunt deteriorate. În urmă cu un an, un kamikaze s-a aruncat în aer într-un vehicul încărcat cu explozivi la intrarea în baza militară.

„20 de ani nu au reușit să aducă securitate țării. Ne vom descurca mai bine decât ei. Ne vom confrunta cu talibanii, Statul Islamic, oricine. Acesta este pământul nostru, îl știm mai bine decât oricine”, spune un bătrân care a cerut să rămână anonim.

În țară, luptele fac ravagii. Departe de o stare liniștită, talibanii își intensifică atacurile asupra forțelor de securitate afgane.

Forțele SUA și-au dat ca termen 11 septembrie a.c. să părăsească țara pe care a invadat-o acum douăzeci de ani, în urma atacurilor asupra World Trade Center. În timp ce o delegație a autorităților de la Kabul încearcă în aceste zile, la Doha, să reia discuțiile de pace cu talibanii, americanii continuă etapele de retragere.

 

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul rfi.fr semnat de Sonia Ghezali